Pulveriserad alkohol kan lösa upp fett och kolesterol i igentäppta blodkärl.
Pulveriserad alkohol kan lösa upp fett och kolesterol i igentäppta blodkärl.

Artärer som är igentäppta av fett och kolesterol kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har forskare hittat ett nytt sätt att lösa upp i artärerna – med hjälp av pulveriserad alkohol.

Fett och kolesterol som sätter sig längs insidan av blodkärlen kan begränsa blodflödet runt hjärtat, för att senare orsaka en hjärtinfarkt eller stroke. Det tillståndet kallas för åderförkalkning. Nu har forskare hittat en snabb lösning till att bli av med lagringen i kärlen och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar – pulveriserad alkohol.

►LÄS MER: Svensk jättestudie: Choklad kan minska risken för hjärtinfarkt

I en studie som publicerats i tidskriften Science Translational Medicine förklaras att forskarna upptäckt en förening som kan lösa upp avlagringarna i blodkärlen mer effektivt än vad de behandlingar som finns i dag kan. Föreningen som forskarna nämner kallas beta-cyklodextrin. Ämnet används redan i vissa läkemedel för att binda det aktiva läkemedlet till fettsyror i kroppen.

Beta-cyklodextrin är också den viktigaste ingrediensen som används för att göra pulveriserad alkohol. När föreningen reagerar ihop med sprit binds den flytande alkoholen och bildar ett pulver. På samma sätt misstänkte forskarna att föreningen skulle reagera i kärlen och binda den plack som finns där, skriver de i forskningsstudien.

►LÄS MER: Nej, att hosta funkar inte – här är ett bättre trick mot hjärtattacker

Forskarna är inte helt säkra på hur cyklodextrinet gör för att minska tilltäppta artärer, för det behövs fler studier. Deras tanke har redan bevisats på möss, men än har inga kliniska prövningar på människor utförts. Ändå skriver de att deras slutsatser ser lovande ut för att hitta en framtida ny behandling mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa