Tysklands val äger rum den 24 september.
Tysklands val äger rum den 24 september.

En allians av onlinetroll och extremister försöker påverka det tyska valet. Bakom fasaden ligger inte främst Ryssland, utan den amerikanska alt-right-rörelsen. Det uppger forskare för USA Today.

Under söndagen håller Tyskland sitt förbundsdagsval. Och precis som var fallet inför det franska valet tidigare i år försöker grupperingar utanför landet att påverka det. Enligt forskare USA Today varit i kontakt med är det inte Ryssland som ligger bakom påverkansförsöken – utan amerikanska högerextremister kopplade till den så kallade alt-right-rörelsen.

– Hitills har vi inte hittat någon specifik rysk aktivitet, säger Simon Hegelich, professor i statsvetenskaplig data vid Münchens tekniska universitet som agerat rådgivare åt Tysklands regering.

LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

När man analyserat över 300 miljoner tweets som skickats under de senaste sex månaderna kan man enligt Hegelich se att Tyskland är en hotspot för tweets med hashtaggen #Altright.

– Mycket vi ser i Tyskland kan kopplas till, eller är åtminstone inspirerat av den amerikanska alt-right-rörelsen, säger Hegelich till USA Today.

Samma sak uppger Sandro Gaycken, grundaren till Berlin-basererade Digital society institute, till USA Today. Enligt honom har nya och existerande Facebookkonton i Tyskland som sökt efter politiska diskussionsgrupper automatiskt rekommenderats grupper som domineras av framför allt högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, som i samband med söndagens val beräknas få platser i landets parlament för första gången.

– Det är konstigt. Facebook säger att det här borde vara omöjligt eftersom du bara ska få rekommendationer baserade på dina egna vänner, grupper och gillningar. Men alla, till och med vänsterjournalister, får de här högerrekommendationerna, säger han.

Enligt Facebook är man medvetet om problemet, som kopplas till företagets ”Group discover”-funktion. Facebook har nu temporärt stängt ned kategorin ”Nyheter och politik” inom funktionen medan man undersöker den.

LÄS MER: Fyra symboler som kopplats till högerextremism på nätet – här är historien bakom

Det här är inte första gången personer kopplade till den så kallade alt-right-rörelsen, en framför allt internetbaserad och löst organiserad politisk rörelse som enas i sitt motstånd till mångkultur och som ofta anklagas för att förespråka vit nationalism, antisemitism, antifeminism, högerpopulism och islamofobi, kunnat kopplas samman med påverkansförsök inför europeiska val.

Tidigare i år kunde Viralgranskaren visa på hur personer, bland annat svenskar, samlats på internetforumet ”4chan” för att hitta på lögner om Emmanuel Macron, Frankrikes nuvarande president, för att missgynna honom i samband med landets presidentvalskampanj. Svenskar kan även kopplas samman till påverkansförsök som rör det tyska valet – bland annat har den högerpopulistiska nyhetssajten Fria tider sedan 2015 drivit tyskspråkiga Freie Zeiten.

Joerg Forbrig, Berlin-baserad politisk expert vid tankesmedjan German Marshall fund of the United States, som byggt verktyget ”Hamilton 68” som analyserar rysk propaganda på Twitter, menar att det dock kan finnas mer rysk aktivitet än vad som först verkar vara fallet. Till USA Today säger han dock att Tysklands val kan vara mindre mottagligt för ryska påverkansförsök än andra länders, bland annat på grund av flerpartisystemet och en mer balanserad ton i media.

Förbundsdagsvalet 2017 äger rum den 24 september. Enligt de senaste opinionsundersökningarna ser förbundskansler Angela Merkels parti CDU ut att bli största parti med drygt 35 procent av rösterna.

LÄS MER: Så organiserar svenskar desinformation på nätet inför franska valet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset