Barn som ammats i minst ett år får högre IQ, pluggar längre och får högre lön i vuxen ålder än barn som ammats i mindre än en månad. Det visar en ny studie som gjorts på 3 500 personer.

Det är forskare vid Federal University of Pelotas i Brasilien som har följt 3 500 personer – från att de föddes på 80-talet och fram till omkring trettio års ålder.

Och studien visar att barn som ammats i minst tolv månader får ett högre IQ i vuxen ålder än barn som matats med flaska. De som ammats i minst ett år visade sig ha fyra enheter bättre resultat i intelligenstest än de som ammats i mindre än en månad.

Cissi Wallin: ”Amningshetsarna borde skaffa en meningsfull hobby”

Forskarna har observerat deltagarnas val av studier, sysselsättning, inkomst och intelligens i vuxen ålder och kommit fram till att de som ammats minst ett år som barn även pluggat i omkring nio månader mer än de som inte gjort det.

Studien har publicerats i The Lancet Global Health och Bernardo Lessa Horta, en av forskarna och författaren bakom studien, menar att deras forskning är det första beviset på att amning har en påverkan även på vuxenlivet.

”Amma eller inte amma – vi kvinnor måste sluta skuldbelägga varandra”

– Hur amningen påverkar hjärnutvecklingen och barnets intelligens är väl etablerat, men huruvida effekterna kvarstår i vuxen ålder är mindre tydligt. Vår studie är det första beviset på att långvarig amning inte bara ökar intelligensen till åtminstone 30 års ålder, utan också har en inverkan genom att både förbättra utbildningsnivån och intjäningsförmågan, säger Bernardo Lessa Horta i ett ljudklipp till studien.

Renée  Flacking, docent i omvårdnad vid högskolan i Dalarna, säger till SVT att det är innehållet i bröstmjölken som är det väsentliga.

Efter Cissis kolumn – nu har flaskmatsuppror startat på Instagram

– Det är de fleromättade fettsyrorna i bröstmjölken som stöder hjärnans tillväxt och skyddar nervcellerna. Det är det som man tror gör att man får högre IQ, och därmed också högre utbildning och genom högre utbildning får man bättre arbete och högre inkomst, säger Renée Flacking till SVT.

Men hon menar också att kvinnor som av någon anledning inte ammar inte ska vara oroliga.

– Att vara en bra och närvarande mamma och pappa tror jag höjer IQ.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset