Det råder stor enighet om att bostadsbyggandet måste öka i länet – men ytterst lite händer. Svalt intresse hos byggbolagen är en av orsakerna.

– Det är lönsamt för dem att bygga redan nu, men det kan vara ännu lönsammare att vänta, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Det borde vara drömläge för byggherrarna. Skyhög efterfrågan på bostäder, höga priser, låga räntor och en tydlig vilja hos de politiska partierna att öka byggandet.

Men så fungerar det inte i byggsvängen, där man hellre vill ha en jämn produktion i en takt som gör att man inte inte dumpar marknaden och inte behöver gå ner i pris.  Det är en av förklaringarna till att många markanvisningar idag inte utnyttjas.

– Om du äger en oljekälla så pumpar du inte upp oljan på en dag, även om det är ett bra pris. Du pumpar upp lite i taget så att inte priset sjunker. Likadant fungera det på byggmarknaden, säger Hans Lind.

Han pekar även ut kommunernas planmonopol som en bromskloss för byggandet.

– Kommunerna är små öar i en region. Det är konstigt att de ska sitta och bestämma vad som ska byggas på just deras lilla plätt. Stockholms län är en sammanhållen region och planeringen av bostäder och trafik borde ske på regional nivå, säger han.

Mia Rehn, 26, är en av de många unga Stockholmare som har haft oerhört svårt att få tag på bostad. I ett brev till Metro berättar hon sin historia.

Nu hoppas hon att politikerna ska ta tag i frågan. 

–  Jag skulle vilja se att fler hyresrätter och bostadsrätter byggs som folk har råd att köpa, säger hon. 

– Fler och fler hyresrätter görs om till bostadsrätter, medlemmarna i bostadskön blir allt fler …. det känns som att bostadsbristen ständigt är aktuellt men det händer ingenting.

Läs mer: "Mitt namn är Mia – jag har inget hem"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset