Den som behöver lätta på blåsan kan lättare blåsa någon annan. Det visar en ny studie av kissnödiga.

Nöden har ingen lag – eller särskilt bra moral, enligt en forskningsstudie. Enligt resultat är nämligen kissnödiga personer bättre på att ljuga.

Deltagarna i den amerikanska studien delades upp i två grupper, där hälften fick dricka fem glas vatten, den andra hälften bara fem munnar. Efter 45 minuters väntan fick de sedan ljuga om en samhällsfråga de kände starkt för inför en intervjuare och en kamera, skriver Popular Science.

– Att ljuga är väldigt svårt. Du måste jonglera med mycket information, säger Iris Blandon-Gitlin, professor i psykologi som genomfört studien, till tidningen.

►LÄS MER: Barn med bra minne är bättre på att ljuga

Deltagarna fick också göra ett sanningsenligt uttalande och därefter fick två olika grupper se på videoklippen. Den ena gruppen bedömde kroppsspråk och självsäkerhet och den andra gruppen försökte bedöma vilket uttalande som var sant och vilket som var falskt. 

Det visade sig att de med full blåsa kunde ljuga mer invecklat på ett mer övertygande sätt, skriver Popular Science. Forskarnas teorier är att personer som redan kämpar för att undertrycka sin kissnödighet har lättare att undertrycka sin vilja att tala sanning.

Men varför forska på kissnödighet och lögner? Iris Blandon-Gitlin forskar på just lögner med målet att kunna skilja på lögner och sanning. För att kunna avgöra vem som ljuger måste hon avslöja de knep som lögnare använder sig av.

Det fullständiga resultatet av studien kommer att publiceras i december i Consciousness and Cognition.

►LÄS MER: Kvinna lät sin katt kissa ner lägenheten – nu vräks hon

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa