"Potentiella hormonförstörare", enligt studien.
"Potentiella hormonförstörare", enligt studien.

De luktar gott och finns i många skönhetsprodukter – men så kallade eteriska oljor utvunna från lavendel och teträ kan få män att börja utveckla bröst. Det menar en ny studie från USA.

De koncentrerade oljorna används av många för att ge lindring åt irriterad hud eller som väldoftande ångor. De finns också i många skönhets- och hygienprodukter som tvålar och parfymer.

Nu har forskare med hjälp av celltester hittat ett samband mellan oljor utvunna ur lavendel och teträ och så kallad gynekomasti, eller utveckling av bröst hos män, rapporterar BBC.

Den misstänkta kopplingen är inte ny. För tio år sedan hittade forskare ett samband mellan tre pojkar med gynekomasti och användande av de utpekade oljorna.

LÄS MER: Har du sett reklamer om ”essentiella oljor”? Det är inte vad det låter som

Men i den nya studien har forskarna funnit ytterligare bevis. Det har visat sig att vissa kemikalier i oljorna kan öka produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen – samtidigt som de hämmar det manliga hormonet testosteron.

Enligt studien har ett växande antal manliga patienter råkat ut för bröstutveckling samtidigt som de blivit exponerade för oljorna. När de slutade använda dem slutade också symptomen, enligt forskarna.

J. Tyler Ramsey vid National Institute of Environmental Health Sciences, som lett studien, manar till försiktighet.

– Vårt samhälle anser att eteriska oljor är säkra, men de har en mängd olika kemikalier i sig och bör användas med försiktighet eftersom vissa av dessa kemikalier är potentiella hormonförstörare, säger han enligt BBC.

LÄS MER: Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset