Förbjud alkoholreklam. Det föreslår forskare som ett sätt att försöka få ner alkoholrelaterad cancer. Arkivbild.
Förbjud alkoholreklam. Det föreslår forskare som ett sätt att försöka få ner alkoholrelaterad cancer. Arkivbild.

Alkohol orsakar fler cancerfall i Sverige än vad som tidigare varit känt. Mellan 800 och 1 000 svenskar dör varje år på grund av alkoholrelaterad cancer. Den typen av dödsfall har ökat med 7,3 procent sedan 2001. 30 procent av fallen orsakas av måttlig eller låg alkoholkonsumtion, skriver två forskare i en artikel på DN Debatt.

"Det finns ingen riskfri alkoholkonsumtion ur cancersynpunkt", skriver Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, och Frida Dangardt, medicine doktor vid Sahlgrenska akademin, i artikeln.

Forskarna har flera förslag på politiska åtgärder för att få ner alkoholskadorna: varningstexter på alkoholförpackningar om att alkohol orsakar cancer, förbud mot alkoholreklam, höjning av alkoholskatterna, förbud mot allt kommersiellt främjande av näthandel med alkohol samt ett skarpare uppdrag till Folkhälsomyndigheten om att minska drickandet.

De båda artikelförfattarna representerar en internationell forskargrupp som arbetat på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset