För första gången har forskare hittat vävnad från en dinosauriehjärna. Fyndet är ungefär 133 miljoner år gammalt.

Bilden ovan föreställer inte själva hjärnan, utan en stenbit som innehåller vävnaden, enligt forskare vid universitetet i Cambridge i Storbritannien. Ett elektronmikroskop användes för att analysera biten och då upptäckte forskarna bland annat blodkärl, kollagen, membran och eventuellt hjärnbark som mineraliserats.

►LÄS MER: Ilska mot Spielberg efter bild framför ”död” dinosaurie

Själva stenen som analyserats hittades för tio år sedan i Sussex i södra England. Hjärnan tros ha tillhört en dinosaurie av släktet Iguanadon, eller en nära släkting. Provet har likheter med hjärnan hos vår tids krokodiler och fåglar.

– Sannolikheten att hjärnvävnad ska bevaras är otroligt liten, så detta fynd är häpnadsväckande, säger Alex Liu, en av forskarna som nu författat en vetenskaplig rapport om fyndet, till Cambridgeuniversitetets egen sajt.

►LÄS MER: Dinosaurier kan ha varit röda

Att just denna hjärna bevarats så väl beror enligt forskarna att den hamnat i vatten som varit väldigt syrligt och väldigt syrefattigt ganska snart efter att dinosaurien dött.

– Det vi tror skett är att den här specifika dinosaurien dött i eller nära en vattensamling och att huvudet delvis begravits i bottnen, säger David Norman, doktor i paleontologi som också författat rapporten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur