En kvinna i Liberia injicerades med ett försöksvaccin i februari i år. Vaccinet är dock inte detsamma som det som omnämns i texten.
En kvinna i Liberia injicerades med ett försöksvaccin i februari i år. Vaccinet är dock inte detsamma som det som omnämns i texten.

Forskare vid ett universitet i USA har utvecklat ett nytt, snabbverkande vaccin mot ebola. Vaccinet ska enligt forskarna ge ett effektivt skydd mot ebolaviruset efter bara en enda dos.

Sedan drygt ett år tillbaka har omkring 10 000 människor dött i det pågående utbrottet av ebola i Västafrika. 

Ebola är en virussjukdom som sprids mellan människor genom kontakt med blod och andra kroppsvätskor, samt från föremål som nyligen har varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor. 

I dag finns inga testade läkemedel eller vaccin mot ebola – de preparat som hittills har använts för att försöka hindra spridningen av sjukdomen har varit på experimentstadiet.

► LÄS MER: Ebola-vaccin testas i Afrika

Men nu hävdar forskare vid University of Texas att de har lyckats ta fram ett nytt, snabbverkande vaccin mot ebolavirset. Vaccinet har än så länge bara testats på apor, men ska enligt forskarna ge ett effektivt skydd efter bara en dos, rapporterar Science daily.

– Den här upptäckten kan bana väg för säkra och effektiva engångsdoser av vaccin för att bekämpa nuvarande och framtida ebolautbrott, säger Thoms Geisbert, professor i mikrobiologi och immunologi vid University of Texas. 

Studien har publicerats i vetenskapstidsskriften Nature, och forskarna hoppas nu att vaccinet ska bidra till att få stopp på ebolautbrottet i Västafrika.

– Vi har massor av arbete kvar dit, men det här är ett viktigt steg på vägen, säger Thomas Geisbert. 

LÄS MER: Det här händer om du skämtar om ebola på ett flygplan

Ebola upptäcktes i Afrika för snart 40 år sedan. Det pågående utbrottet är det hittills mest omfattande sett till antal sjukdomsfall. Värst drabbade är Guinea, Liberia och Sierra Leone, och världshälsoorganisationen WHO har klassat utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa. 

I Sverige har 23 personer utretts för ebola det senaste året, men ingen har visat sig vara smittad av viruset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset