Ett hundratal demonstranter samlades på Mynttorget i Stockholm i går för att markera mot polisen och kräva att deras registrering av romer upphör – och att registret tas bort. 
Ett hundratal demonstranter samlades på Mynttorget i Stockholm i går för att markera mot polisen och kräva att deras registrering av romer upphör – och att registret tas bort. 

Att polisen för ett register med romer slog ned som en bomb på måndagen. Men forskarna är inte förvånade. De har slagit larm i flera år.

Så många som 4 029 unga, gamla och döda romer förs in i register av polisen i Skåne, avslöjade DN på måndagen. Ytterligare ett register med 997 personer avslöjades på tisdagen. Det är inte första gången som etnisk diskriminering förekommer hos polisen. Forskarna har i flera statliga utredningar uppmärksammat problemet.

Under jakten på heroinlangare i Stockholm på slutet av 90-talet tänjde polisen på de etiska reglerna. "Varje polismästardistrikt bör informera sina närpolisområden vilka gambier som bor i närpolisområdet", skrev stockholmspolisen i en rapport från 1997.  Just det fallet togs även upp i rapporten Det blågula glashuset som lämnades till dåvarande integrationsminister Jens Orback 2005.

Tove Pettersson är docent i kriminologi vid Stockholms universitet. Hon har bland annat forskat på diskriminering inom rättsväsendet och är medförfattare till rapporten "Är rättvisan rättvis". 

– Det är inte ett nytt fenomen att polisen kartlägger romer, men det är illa att det fortfarande pågår. 

– Det är helt uppenbart att det fortfarande finns etnisk diskriminering inom polisen, men hur mycket man jobbar med åtgärder varierar nog mellan olika delar av polisen, fortsätter hon. 

Simon Andersson var en av forskarna bakom rapporten Det blågula glashuset från 2005. För honom står det klart att det måste göras något åt problemet.

– Forskning tyder på att polisen kontrollerar personer med utländsk bakgrund i större utsträckning och på sämre bevisning än man kontrollerar personer utan utländsk bakgrund, säger han.

Han är ändå förvånad över  att polisen i Skåne för ett så omfattande register över romer.

– Det är förvånande att det skett så tydligt och upprörande att det involverar barn. Men etnisk diskriminering inom polisen är något som funnits länge. 

– Det är ett tecken på ett ännu större problem. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset