För första gången någonsin har forskare lyckats ändra generna i ett mänskligt embryo. Tekniken kan användas för att utrota genetiska sjukdomar, men vissa menar att genmodifiering av människor är att leka gud.

På den kinesiska Sun Yat-sen-universitetet har forskare lyckats använda en teknik som kallas CRISPR/Cas9 för att byta ut genen som orsakar blodsjukdomen beta-thalassemi. Det är första gången som tekniken någonsin används på mänskliga embryon.

Tekniken, som tidigare bara använts på vuxna celler, fungerar ungefär som en sax. Genom en sorts protein kan dåligt fungerande gener bytas ut mot bättre fungerande sådana.

Det är en teknik som förespråkarna nu menar kan användas för att utrota sjukdomar som Downs syndrom och Parkinsons och bota människor redan innan de är födda.

Men kritiker menar att tekniken kan få förödande konsekvenser som inte går att föruse. I en debattartikel i det stora forskningsmagasinet Nature skrev bland annat ordföranden för Alliance for Regenerative Medicine, Edward Lantphier, att genmodifiering av könsceller är alldeles för farligt med dagens teknik.

Vi är människor, inte labbråttor, sa han senare till tidningen.

Här kan du se en video som visar hur tekniken fungerar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset