Har du alltid drömt om att bli en jediriddare? Snart kan du skaffa dig en äkta ljussabel. Forskare har lyckats återskapa "Star Wars"-tekniken.

Scanpix

Bilden är från en ljussabelfäktningskurs med enklare varianter. 

Ljussabeln från "Star Wars"-filmerna kan bli verklighet, enligt forskare vid Harvards universitet och MIT. Genom att få fotoner att binda sig vid varandra har de skapat en molekyl som beter sig väldigt likt ljussvärden i de populära rymdfilmerna.
– Merparten av de egenskaper vi känner till om ljus härrör till det faktum att fotoner inte har någon massa och inte interagerar. Det vi har gjort är att skapa en särskild omgivning där fotonerna interagerar så kraftfullt med varandra att de beter sig som att de hade en massa, säger Mikhail Lukin, professor i fysik vid Harvard, till brittiska Guardian.
– Det är ingen olämplig analogi att jämföra detta med ljussablar. När fotonerna interagerar med varandra så knuffas och avleder de varandra. Fysiken i det som sker med molekylerna är likt det vi kan se i filmerna.

Forskarna beskriver sitt fynd i tidsskriften Nature. Upptäckten har ännu inte lett till att forskarna konstruerat någon faktisk ljussabel. Vad fyndet kommer att leda till är fortfarande oklart.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset