Mikroplast används ofta i tandkrämer.
Mikroplast används ofta i tandkrämer.

Forskare vid brittiska University of Bath har utvecklat nedbrytbara så kallade microbeads gjorda av cellulosa. Förhoppningen är nu att dessa ska kunna ersätta mikroplast, som riskerar att skada vattenlevande djur.

Så kallad mikroplast, plastpartiklar med en diameter på mindre än 5 millimeter, finns i många hygienprodukter. De små plastbitarna används oftast i produkter som till exempel ansiktstvätt och tandkräm för att skapa en mjuk textur. Eftersom det rör sig om så små plastbitar är de svåra att helt filtrera bort i vattenreningssystem.

LÄS MER: Nu är mikroplaster i skrubbkräm på väg bort

Mikroplast, framför allt från slitage från däck, utgör också den största andelen plastskräp i världens hav, enligt Havet.nu, som drivs av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum. Den svenska regeringen har tidigare föreslagit att länder och kommuner i Östersjöregionen måste förbjuda mikroplaster i kosmetika, då mikroplaster kan leda till att vattenlevande organismer skadas.

Nu menar forskare vid University of Bath i Storbritannien att man lyckats utveckla en motsvarighet till mikroplast men som istället är gjord av cellulosa istället för plast. Cellulosa är till skillnad från plast nedbrytbart och förnybart, då det bryts ned till sockerarter och tillverkas av växtmaterial. Det skriver universitet i ett pressmeddelande.

Förhoppningen från forskarnas sida är att dessa ”mikrokulor” i framtiden ska komma att direkt ersätta diton tillverkade av plast.

Forskarlaget, vars upptäckt redovisas i tidskriften ACS sustainable chemistry and engineering, har nu tilldelats drygt motsvarande elva miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Engineering and physical sciences research council. Detta för att fortsätta utvecklingen av ”mikrokulorna”. Mer specifikt kommer de att arbeta tillsammans med industripartners för att utveckla material som går att använda i kosmetika och hygienprodukter eller i gödsel.

 

LÄS MER: Mikroplasten i din duschtvål hotar livet i haven – förbjuds utomlands

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om miljö