Funderar du på att bli vegetarian men hindras av din kärlek till bacon? Då kan du pusta ut, eftersom forskare på Oregon state university patenterat en sorts alg som smakar precis som bacon. Dessutom är det supernyttigt.

Forskare på Oregon state university har tagit patent på en speciell variant av en röd, salladsliknande alg med namnet Dulse. Det låtar kanske inte särskilt speciellt, men när algen tillagas smakar den precis som bacon.

Algen växer vid Atlanten och Indiska oceanens kustlinjer och säljs i regel i pulverform som näringstillskott, men stammen forskarna har odlat fram är istället tänkt att användas för konsumtion.

► LÄS MER:  En öl är som ett paket bacon – nu kommer krav på kalorimärkning

Algen ser ut som genomskinlig röd sallad och ska enligt forskarna förutom att smaka som bacon innehålla stora mängder mineraler, vitaminer och antioxidanter. Proteinhalten är även hög, 16 procent av algens vikt torr består av protein.

– Dulse är en supergröda, med dubbelt så mycket näringsinnehåll som grönkål, och vi har utvecklat en stam som enkelt kan odlas, säger forskaren Chris Langdom som lett projektet, i ett pressmeddelande på universitets webbsida.

Forskarna hoppas nu att kunna producera algen i stora mängder. Förhoppningen är att den ska kunna ätas av veganer men även andra som söker efter nyttiga alternativ till sin favoritmat.

► LÄS MER:  Försökte bränna ner ex-pojkväns hus med bacon

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa