Mustaschkungsfiskaren i Guadalcanal.
Mustaschkungsfiskaren i Guadalcanal.

Efter 20 år av letande fann forskaren äntligen ett exemplar av den ytterst sällsynta fågeln på Salomonöarna. När den var dokumenterad dödades den, i vetenskapens namn.

I över 20 år hade han letat efter den färgglatt glimrande, ytterst sällsynta fågeln: Mustaschkungsfiskaren i Guadalcanal på Salomonöarna, och nu hade han äntligen funnit den.

Chris Filardi, forskare och chef för Stilla havsprogrammen på amerikanska nationalhistoriska museet i New york, var den lyckliga som efter flera dagars spårande lyckades fånga ”enhörningen”, som han beskrev det för tidningen Slate.

I ett blogginlägg skrev han: ”När jag närmade mig den fångade fågeln i det kalla, skuggiga ljuset flämtade jag högt, ’Herre gud, kungsfiskaren, en av de mest okända fåglarna i världen var där, rakt framför mig, som en mytisk varelse som kommit till liv.’”


►Forskare: 99 procent av havsfåglarna kommer ha plast i magen år 2050

Hans forskarlag fotograferade och beskrev det första manliga exemplaret av fågeln. Och när de var klara dödade de den.

Chris Filardi själv nämnde ingenting om fågelns öde i sitt eget blogginlägg, men museet har bekräftat händelsen, skriver Yahoo news, och beslutet att döda fågeln för att studera den som ett vetenskapligt exemplar har väckt heta känslor.

Många tycker helt enkelt att det är fel att döda djur för vetenskap, medan andra mer fokuserar på att tidigare information har målat upp fågeln som extremt sällsynt. Men efter sitt besök till ön skriver Chris Filardi att de boende där ser fåglarna ofta, och att det finns uppskattningsvis 4 000 av dem, och inte 250-1 000 som tidigare sagts.


►Sälar våldtar och dödar pingviner

Han skriver också att det är av stort värde att studera fåglarna för att kunna påvisa hur miljön och människans utsläpp påverkar dem.

”Och, utöver vetenskapen, tror jag att detta agerande kommer att ha en positiv påverkan på kungsfiskarens värld”, skriver han.

►LÄS MER: Alla trodde fågeln var utdöd – här är den

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur