Det kan vara värt att ta en kopp kaffe innan du sätter dig bakom ratten.
Det kan vara värt att ta en kopp kaffe innan du sätter dig bakom ratten.

Nu är det bevisat att du blir en bättre bilförare av en kopp kaffe, enligt en studie från Australien. Men anledningen är inte att du blir piggare.

I den färska studien har forskarna undersökt koffeinets påverkan på körförmågan. Det är University of South Australia och försvarsmakten i Australien som ligger bakom studien.

De lät ett antal personer vara vakna i 50 timmar, sedan gav de halva gruppen koffeintuggummin och andra halvan vanliga tuggummin. Därefter fick försökspersonerna utföra olika körövningar i en simulator samtidigt som de övervakades, rapporterar The Australian.

LÄS MER: Det här kan vara världens sämsta bilförare

Det visade sig att de som fått i sig koffein gjorde mycket färre misstag under bilkörningen. Däremot upptäckte forskarna, något överraskande, att koffeinet inte motverkade trötthet märkvärt mycket.

– Vi har kommit fram till att koffein endast motverkar dåsighet marginellt, men att bilförarnas misstag minskar avsevärt, säger forskningsledaren Alex Zelinsky till The Australian.

Forskningsstudien gjordes främst för försvarets räkning, men Alex Zelinsky menar att informationen kan vara användbar även inom andra yrkesområden.

►LÄS MER: Forskare varnar: De här lamporna ger dig huvudvärk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset