Ett hjärta kan gå i tusen bitar – och när det gör det är det värst om du är kvinna. I alla fall i början. Det visar en ny forskningsrapport. ”De flesta människor satsar hela sitt hjärta i relationer”, säger relationsexperten och psykologen Christina Hermanrud.

Studien har genomförts av forskare från universitetet i brittiska Binghamton. 5 705 män och kvinnor från 96 olika länder har beskrivit hur de upplevde smärta och sorg i samband med kraschade förhållanden, rapporterar Nettavisen.

Kvinnorna rapporterade en högre smärt- och sorgnivå än vad männen gjorde vilket forskarna förklarar med att kvinnor investerar mer i ett förhållande och därför tar ett uppbrott hårdare. Christina Hermanrud, psykolog och relationsexpert, menar att männen trycker ner sin sorg direkt efter en kraschat förhållande.

– Att män inte bearbetar utan i stället går vidare och inte släpper fram sin sorg stämmer väl med min erfarenhet tidigare. Män har inte så bra mönster för hur man sörjer i vår kultur. 

Men i det lite längre tidsspannet är det männen som mår sämre än kvinnorna. När verkligheten, att de är ensamma och måste ut och hitta en ny kärlek, sjunker in blir sorgen djupare och mer långvarig.

► LÄS MER: Nu kan du be någon göra slut med din partner

Tidigare forskning, bland annat Michael Gählers avhandling ”Life after divorce” från Stockholms universitet, visar att män som flera år efter uppbrottet inte skaffat en ny partner mår sämre psykiskt än kvinnor i samma situation. 

Ett problem är att män ofta har svårt att tala om sin sorg och smärta med sina vänner, menar Christina Hermanrud, även om hon understryker att det är en generalisering som inte gäller alla män och kvinnor. 

– Jag tror fortfarande att kvinnor har lättare att prata med sina vänninnor. Om män har någon att prata med så är det ofta en annan kvinna i bekantskapskretsen. 

► LÄS MER: Så många gör slut under semestern

Att bara säga ”ryck upp dig” åt någon med ett blödande hjärta är inte alltid det bästa sättet. Ett uppbrott kan sätta djupa spår och vara ett psykologiskt trauma som är svårt att ta sig ur.

– De flesta människor satsar hela sitt hjärta i relationer. Ett uppbrott kan kännas som att man har misslyckats med något och inte klarat av det man lovade, säger Christina Hermanrud.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset