Forskare: Kvinnor har bättre simultanförmåga än män
Forskare: Kvinnor har bättre simultanförmåga än män

Det är bevisat: Kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. Åtminstone i vissa fall. Det visar en brittisk studie.

Nu kanske vi kan sätta punkt för en av de sannolikt mest väldebatterade ”är män bättre än kvinnor”-frågorna någonsin. 

Ett forskarteam från University of Glasgow i Skottland ville testa om den vanliga, och omtvistade, uppfattningen att kvinnor har bättre simultanförmåga än män stämmer. De lät grupper av kvinnor män genomföra en mängd tester. De fick växla mellan olika uppgifter som att svara i telefon, utföra enklare matteproblem och fundera ut hur de skulle leta efter en borttappad nyckel.

BBC rapporterar att kvinnorna överlag lyckades några snäpp bättre än männen. Men när det gällde att hitta nyckeln blev karlarna utklassade. 
– Kvinnorna använde metodiska sökmönster som är mycket effektiva, men vissa män sökte inte ens i hela området på något särskilt sätt, säger Gijsbert Stoet, en av forskarna bakom studien, till BBC.

Tidigare forskning i ämnet har lett till skilda slutsatser. Nu hoppas de brittiska forskarna att deras arbete ska leda till fler studier på området, som trots köksbordsdiskussioner är ganska outforskat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset