Fetma har inte alls samband med hur mycket du stressar. Det visar ett internationellt projekt där svenska forskare medverkat. ”Man kan inte skylla på stress”, säger forskaren Annika Rosengren.

All Over Press/Sahlgrenska

Annika Rosengren är en del av det internationella forskarteam som studerat sambandet mellan stress och fetma. 

Under en längre tid har forskare och myndigheter trott att kroppens stresshormoner gör det lättare för folk att lägga på vikt. Särskilt den hos män vanliga bukfetman har delvis förklarats med stress. 

Men nu har forskare inom samarbetet Prospective Urban Rural Epidemiologic study (PURE) undersökt samband mellan stress och fetma hos 125 290 personer och inte sett några skillnader mellan de som upplevde höga stressnivåer och fetma.

– Vi hittar ingen koppling till bukfetma och om man tar hänsyn till andra faktorer hittar vi ingen koppling till vanlig fetma heller, säger Annika Rosengren, forskare vid Sahlgrenska akademin till Metro.

Föreställningen kommer dels från en del studier, men dels från att personer upplever att de äter mer när de blir stressade.

Det kan vara så att en del individer reagerar på det viset medan andra inte ger sig tid att äta och går ner i stället så genomsnittlgt så finns det alltså inget samband, säger Annika Rosengren till Metro.

Depression har också kopplats samman med fetma, men även detta kunde forskningssamarbetet avfärda nästan helt.

Annika Rosengren menar att resultaten är viktiga eftersom många vill förklara både hur mycket fett som ansamlas och var fettet ansamlas på kroppen med stress. 

– Man kan inte skylla på stress utan det är andra faktorer som gör att man blir överviktig.

LÄS MER: Här försvinner fettet när du går ner i vikt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset