Ämnet limonen används i många doftljus för att de ska lukta gott. Men i kontakt med luft kan de bli hälsofarliga.
Ämnet limonen används i många doftljus för att de ska lukta gott. Men i kontakt med luft kan de bli hälsofarliga.

I vintermörkret kan det vara mysigt att tända ett doftljus. Men ny forskning visar att ljusen kan vara skadligare än vad man tidigare trott. "Kan skada hälsan på lång sikt", säger Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen.

Kemikalien limonen är en vanlig ingrediens i doftljus som tillsätts för att ge ljuset en behaglig citruslukt. Kemikalien används även i rengöringsmedel och i oprocessad form kan den till och med användas som smaksättning i matlagning, skriver The Telegraph

Men nu visar en studie från University of York att ämnet kan bli direkt skadligt när den kommer i kontakt med luft. Då bildas nämligen det giftiga ämnet formaldehyd – en färglös gas – som i stora mängder kan vara cancerframkallande.

►LÄS MER: Farliga ämnen i parfym för barn

I studien upptäckte professor Alastair Lewis, att doftljusen innehöll 100 gånger så hög koncentration av limonen än vad man tidigare trott. De höga mängderna av formaldehyd som då bildas i kontakt med luft kan finnas i rummet länge om man inte vädrar det ordentligt. 

– Det är förvånande hur höga koncentrationer av olika doftkemikalier som finns i många hem. Vi vet inte riktigt vad en långvarig exponering för dessa dofter kan få för konsekvenser längre fram, säger Lewis till The Telegraph. 

►LÄS MER: Så farlig är din deodorant egentligen

Enligt Bert- Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, är det själva förbränningsprocessen som ger upphov till gasen, något som påvisats i tidigare studier. 

– Formaldehyd har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande och det finns även indikationer på att personer som exponeras för gasen i sitt yrke påverkas negativt, säger han till Metro.

Formaldehyd kan man även hitta i limmet i spånskivor eller i textilier och kläder för att fixera färgen eller för att motverka att kläderna blir skrynkliga. Det finns även i storstadsluft. 

– Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Det är svårt att på individnivå uttala sig om hur pass skadligt det är om man regelbundet använder doftljus. Men det kan jämföras med att exponeras för storstadsluft. Personligen undviker jag doftljus, säger Bert-Ove Lund. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa