Enligt "The World Happiness Report" är Finland världens lyckligaste land.
Enligt "The World Happiness Report" är Finland världens lyckligaste land.

Varje år presenterar FN en rapport som listar världens lyckligaste, och mest olyckliga, länder. 2019 års lista toppas av Finland samtidigt som Sverige hamnar på en sjundeplats. Per Grenert, som föreläser om lyckoforskning, ger sina bästa tips på hur du kan bli lyckligare.

Under onsdagen släpptes ”The World Happiness Reporter”, en rapport som tas fram av FN. Med hjälp av flera parametrar mäter rapporten hur lyckliga människor är i 156 länder världen runt.

Precis som i fjolårets rapport toppas listan av våra grannar i öst, Finland, vars index landar på 7,77 av maximala 10.

De nordiska länderna dominerar annars listan och det enda landet som hamnar utanför topp-5 är just Sverige, som ändå har klättrat från nionde till sjundeplats.

LÄS MER: Finland är världens lyckligaste land

– Vi och våra nordiska grannar liknar varandra på väldigt många parametrar. Först och främst är vi ekonomiskt välmående länder, vilket i kombination med relativt låga inkomstskillnader gör oss lyckligare. Sedan har vi även ett skattesystem som omfördelar medel från de som har mest till de som har minst. I regel krävs det att man har kläder, tak över huvudet och mat för dagen för att man ska se sig själv som lycklig, säger Per Grenert.

 

Familjerelationen är en viktig faktor

Att Sverige, trots en uppgång, hamnar utanför topp-5 och efter övriga nordiska länder ser Per Grenert inte som speciellt allvarligt.

– Det är väldigt små skillnader i toppen, alla länder har parametrar som man gynnas av, samtidigt som man sänks av andra. När det rör sig om så små skillnader är lyckonivån lite för komplex för att man ska kunna dra några större slutsatser, säger han.

LÄS MER: Sverige är det bästa landet för kvinnor att bo i

Toppositionerna på listan domineras av länder från Central- och Västeuropa, plus länder med liknande kultur som Australien, Nya Zeeland och USA. Men ett undantag i sammanhanget är Costa Rica, som placerar sig på en tolfteplats. Per Grenert menar att det är ett fenomen som specifikt existerar på ett par platser i Central- och Sydamerika.

– Costa Rica och även Panama brukar kunna sticka ut. Det som lyfter dessa länder är att invånarna har ett starkt socialt nätverk. Framför allt gäller det inom familjen, där man tar hand om varandra och hjälper varandra. Begreppet ”familj” är mycket mer omfattande, och den specifika faktorn väger upp en hel del för de ekonomiska utmaningar som dessa länder trots allt tvingas hantera, säger han.

Svårt att mäta lycka

Lyckoforskning är annars ett komplext område, och enligt Per Grenert kan fyra olika forskare använda fyra olika mätningssätt, vilket i sin tur leder till fyra olika resultat.

– I FN:s studie målar man upp en stege med tio pinnar, där den översta pinnen visar bästa tänkbara liv och vice versa. Om man som medborgare i ett land får en sådan fråga börjar man lätt jämföra sig med andra medborgare, i andra länder – man funderar över var på listan man befinner sig, säger han och fortsätter.

– Frågan skulle istället kunna vara: Hur lycklig är du? Då kanske svaren skulle se annorlunda ut, kanske skulle den ekonomiska faktorn inte skulle vara lika betydande då, säger han.

LÄS MER: Sverige rankat som bästa landet att bo i som migrant

3 tips –så blir du lyckligare

Per Grenert är utbildad sociolog och har länge föreläst om lyckoforskning. Här är hans tre bästa tips på hur du kan bli lyckligare.

1. Uppskatta nära relationer
Vi har ofta svårt att första och ta in hur viktiga våra nära relationer är, de är i det närmaste helg avgörande för vår egen lyckonivå. Jag har själv två barn som självklart gör mitt liv lyckligare, men jag förstår nog först till vilken grad om ett av dem skulle ryckas bort från mig. Förmågan att förstå vad man har, och uppskatta det, höjer lyckonivån enormt.

2. Lev ett aktivt liv
Att ha ett, självupplevt, aktivt liv gör oss lyckligare. Personer som säger ja till saker, som följer med när vänner eller familj frågar, är i regel lyckligare. Det kan handla om vad som helst, men en aktiv livsstil i kombination med en optimistisk livsåskådning är definitivt en viktig faktor.

3. Hjälp andra människor
Att se sig själv som en bra människa är jätteviktigt för lyckonivån. Det kan räcka med att hålla upp en dörr eller släppa fram medtrafikanter i rusningstrafiken, får man bekräftelse eller ett leende tillbaka gör det jättemycket för självkänslan. Folk som trivs med sig själva är ofta lyckliga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset