Efter FI:s framgångar vill nästan alla partier diskutera jämställdhet och på torsdagen presenterade både M och S sina satsningar i frågan. Helt fel strategi i jakten på väljare, menar statsvetaren Jonas Hinnfors. ”Det hjälper bara FI,” säger han.

TT

I veckan inleddes den feministiska konferensen Nordiskt Forum i Malmö.

Alla partier förutom Sverigedemokraterna är just nu på plats på feministiska Nordiska Forum i Malmö, som inleddes på torsdagen. I samband med det presenterade både Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och finansminister Anders Borg (M) önskade satsningar i sina respektive partiers jämställdhetspolitik. Borg skrev en debattartikel om feministm i Expressen och de båda politikerna höll tal på konferensen. 

– Det är inte en slump att det här kommer nu. Man vill börja markera på det här området i och med FI:s framgångar, eftersom det är ett parti som börjat bli ett hot, säger Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Hinnfors är däremot inte särskilt imponerad över förslagen och tror snarare att det kan partierna kan skjuta sig själva i foten. Åtminstone om deras syften är att fiska väljare.

– I hast ska man få med sig sin partiapparat i de här frågorna. Risken är att förslagen verkar för hastiga och ogenomtänkta. Samtidigt sätter man ljuset på Fi:s kärnideologiska fråga. Partistrategiskt så är det kanske vad man inte ska göra, eftersom det då bara hjälper FI.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014