Drick inte energidryck innan och under fysisk aktivitet, menar forskarna.
Drick inte energidryck innan och under fysisk aktivitet, menar forskarna.

Att det kan vara farligt att överkonsumera energidryck har nog inte undgått någon. Och nu avråder forskare från användandet av dryckerna både innan och under fysisk aktivitet.

I en studie publicerad i Canadian Journal of Cardiology, och som även uppmärksammats av Aftonbladet, varnar forskare från USA, Spanien och Italien för att använda energidryck i samband med fysisk aktivitet.

De skriver att den snabba ökningen av användandet av energidrycker har lett till allvarliga konsekvenser för hjärthälsan – speciellt bland unga.

”Dessa drycker innehåller ofta höga halter av koffein. De kan också innehålla ’maskerad’ koffein, i form av guarana”, skriver de i ett pressmeddelande.

Guaranautvinns från en växt i Sydamerika och innehåller koffein. Enligt Livsmedelsverket påverkar koffein vår andning och hjärtverksamhet och kan vid stora mängder leda till yrsel, hjärtklappning och ångest.

Forskargruppen, ledd av läkaren Fabian Sanchis-Gomar i Madrid, menar att stor konsumtion energidrycker kan leda till plötslig hjärtdöd hos till synes friska människor.

– I och med att konsumtionen av energidryck fortsätter att öka uppmanas läkare att fråga sina unga patienter om de använder energidryck, uppmärksamma dem på symptomen vid en överkonsumtion och diskutera farorna, säger Fabian Sanchis-Gomar i pressmeddelandet.

Nu avråder de helt och hållet från användandet av energidrycker före och under träning och fysisk aktivitet. De skriver också att en överdriven konsumtion tillsammans med alkohol eller droger kan leda till döden.

– Det är viktigt för läkare att förstå avsaknaden av reglering kring koffeinhalten och andra ingredienser i energidrycker och komplikationerna som kan komma, så att föräldrar och barn kan lära sig om riskerna för hjärtrytmstörningar och risken att utveckla ångest och fobier till följa av en överdriven konsumtion.

Forskarna konstaterar dock att 250 milliliter energidryck om dagen inte är farligt för någon som är frisk.

Enligt Livsmedelsverket visar många undersökningar att energidrycker i måttliga mängder inte är farligt, så länge de inte dricks samtidigt som alkohol. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset