Läkemedlet Tamiflu har sålts för 80 miljarder kronor världen över. Men den första övergripande studien visar att den inte hjälper – och dessutom kan ge allvarliga biverkningar.

Läkemedlet blev en storsäljare i samband med det första fågelinfluensalarmet 2004. Medicinen är tänkt att användas om en influensaepidemi skulle bryta ut. Men när forskare nu för första gången granskat alla de studier som gjorts om Tamiflu, är kritiken inte nådig. 
 
– Tamiflu är inte effektivt och gör mer skada än nytta, säger Carl Heneghan, forskare vid Oxford-universitetet, till SVT .
  
Enligt studien har medicinen flera allvarliga biverkningar. En av fem som äter medicinen mår illa och kräks. 15 av hundra får huvudvärk och en av hundra får allvarliga psykiska störningar. 
 
Än mer allvarligt kanske det är att medicinen inte hjälper. Det finns studier som visar att medicinen förkortar sjukdomsperioden ett halv dygn, men har ingen effekt för de mer allvarliga symtom som kräver sjukhusvård. Forskarna har inte heller hittat några belägg för att den ska minska smittspridning. 
 
Studien publiceras i dag i British Medical Journal.
 
Totalt har medicinen kostat svenska skattebetalare sammanlagt 260 miljoner kronor. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset