Hur mensen påverkar idrottsprestationer är fortfarande ganska outforskat.KI-forskaren Cecilia Fridén välkomnar Lotta Schelins öppenhet.

– Det är framför allt jättebra att man vågar börjar prata om det. Det är en helt naturlig fysiologisk händelse i kroppen och man kan inte riktigt förstå varför det ska vara så tabubelagt, säger hon.

Precis som Schelin tror hon att forskningsläget hade sett annorlunda ut om det varit män som hade mens. Nu finns bara små studier med spretande resultat.

– Skulle någon ge mig de här stora anslagen så skulle jag mer än gärna forska på det, men det är inte helt lätt att få pengar till det.

Skaderisken vid menstruation är ett sådant exempel. Där har studier på fotbollsspelare och handbollsspelare visat att de skadar sig mer precis före mens, medan studier på alpina skidåkare visar att de skadar sig mer runt ägglossning. Men det går inte att dra några stora växlar på studierna, de är för små, påpekar Cecilia Fridén, som är legitimerad sjukgymnast och docent på Karolinska Institutet.

Hon får ibland frågan om hur man ska lägga upp träningen vid mens, men det finns inget gediget underlag för goda råd.

– Där är det nog så att man individuellt måste känna efter. Det man vet är att motionsidrottare ofta mår bättre om de orkar röra på sig, både när det gäller PMS och menssmärtor. Men hur elitidrottare påverkas vet man inte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset