Redan 2012 publicerades en studie av effekterna från att blanda levamisole med kokain.
Redan 2012 publicerades en studie av effekterna från att blanda levamisole med kokain.

Kokain som blandas med maskmedel är vanligt förekommande på flera marknader. Men forskare varnar för hur kroppen påverkas. Huden kan både ruttna och svartna.

En 42-årig kvinna i nederländska Rotterdam fick kraftiga sår över kroppen efter att ha använt kokain, enligt en rapport som publicerats i British Medical Journal. Anledningen är att drogen blandats med maskmedlet levamisole. 

Medlet används vanligen inom djurhållning men är farligt för människor eftersom det kan få huden att svartna och ruttna, skriver Daily Mail. Det har tidigare används för att behandla vissa cancerformer, men har sedan dess förbjudits.

Men i Latinamerika blandas medlet i kokain innan det skeppas vidare till Europa. Enligt experter kan medlet göra att huden på näsan, öronen och kinderna ruttnar hos den som använder kokainet. 

►LÄS MER: Bebisen Mary dog med kokain i kroppen

Redan för flera år sedan uppmärksammades fenomenet då flera droganvändare i New York och Los Angeles drabbades. I april 2011 uppskattade den amerikanska narkotikapolisen att 82 procent av allt beslagtaget kokain innehöll levamisole, skriver Daily Mail.

När en liknande granskning genomfördes i Storbritannien förra året var det 80 procent av det beslagtagna kokainet som innehöll maskmedlet. I länder som Colombia, Venezuela och Peru används levamisole mycket inom jordbruket vilket kan vara en förklaring till varför det används för att blandas ut i kokain.

Först några dagar efter att brukaren tagit kokain uppträder såren, då det tar lite tid för immunsystemet att reagera.

►LÄS MER: Så mycket regnskog skövlas för en lina kokain

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa