Växten sprider sig som ett ogräs – och skapar värre pollenallergier än något annat. Nu varnar forskare för växten, som börjar få fotfäste i Sverige. ”Överallt där den drar in blir den snart nummer ett som pollenallergi”, säger Åslög Dahl, biolog på Göteborgs Universitet.

I andra länder där malörtsambrosian slagit sig ner är den förödande både för jordbruk och för allergiker. Växten, som från början kommer från Nordamerika, har ett otroligt allergiframkallande och finkornigt pollen som är elakare för allergiker än allt annat.

– Överallt där den drar in blir den snart nummer ett som pollenallergi, säger Åslög Dahl, biolog på Göteborgs Universitet till Metro.

Det finns bestånd av växten i Sverige som klarar sig året runt, men hittills har den varit i utkanten av sin växtzon i Sverige och blommat för sent för att överleva. Det som nu oroar forskarna är att växten genom naturligt urval börjat få en tidigare växtsäsong i Sverige, vilket gör att den kan överleva bättre.

Den som i dag är allergisk mot pollen från gråbo är med stor sannolikhet också allergisk mot malörtsambrosians pollen. Dessutom är växtens pollen extremt astmaframkallande jämfört med våra vanliga pollensorter. I England, där växten ”ragweed”, varnar experter för svåra astmaattacker för de nästan 80 procent av astmatiker som får förvärrade symptom av pollenallergi.

Växten kommer ofta till Sverige med fågelfrö. I till exempel Ungern, som exporterar mycket solrosfrö till Sverige, är växten ett dominerande ogräs vars frön lätt smiter med i påsen och sedan slår rot kring fågelbordet. Om förutsättningarna inte är de rätta kan ambrosian vänta. Länge.

– Den är verkligen hejdlös. Den har små frön som kan ligga i decennier tills det är rätt förutsättningar, berättar Åslög Dahl.

Och rätt förutsättningar håller på att skapas i Sverige. Liksom många andra växter som börjat få fotfäste i Sverige får malörtsabrosian hjälp av klimatförändringar.

– Om vi talar om nya arter som kan komma in med klimatförändringar är det här den vi nämner först. Det här tar vi absolut på allvar, säger Åslög Dahl.

Under kommande årtionden kommer södra halvan av Sverige ingå i ambrosians utbredningsområde, visar prognoser från europeiska forskare, som håller växten under noggrann uppsikt.

Malörtsambrosian är inte helt enkel att känna igen och lätt att förväxla.

– Den ser väldigt prydlig ut så risken är att man tror att det är till exempel en riddarsporre, säger Åslög Dahl.

Den som ser en malörtsambrosia ska ta på sig handskar, eftersom växtsaften också kan vara irriterande, ta bort växten och rapportera in fyndet till Göteborgs Universitet eller Sveriges Lantbruksuniversitet.

► LÄS MER: Mördargeting kan komma till Sverige – gör massangrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset