Ett barn omkom i en explosion i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Biskopsgården i Göteborg under natten till måndagen. Forskaren Amir Rostani varnar nu för att fler våldsdåd kan följa som en reaktion på attacken.
Ett barn omkom i en explosion i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Biskopsgården i Göteborg under natten till måndagen. Forskaren Amir Rostani varnar nu för att fler våldsdåd kan följa som en reaktion på attacken.

En hämndaktion. Så beskriver polisen den attack mot en lägenhet i Göteborg där ett åttaårigt barn dödades. Nu varnar forskare för att dådet kan leda till mer gängrelaterat våld i stadens utsatta bostadsområden.

Ett åttaårigt barn dödades när en handgranat kastades in i en lägenhet i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Polisen misstänker att attacken var en hämnd för det uppmärksammade dubbelmordet på en restaurang på Hisingen under våren 2015.

Göteborgspolisen fruktar att ytterligare våldsdåd kan följa på attacken och vill därför så snabbt som möjligt gripa gärningsmannen.

Risk för mer våld

Amir Rostani är polis och forskar om gängrelaterad brottslighet vid Stockholms universitet. Han menar att det bara är en tidsfråga innan någon hämnas för attacken.

– Statistiskt sett så vet vi att det finns en risk för en reaktion på aktionen. Även om ingenting händer direkt så kommer någonting att hända längre fram. Det gör också att situationen är svårarbetad för polisen, säger han.

Trots det vill Amir Rostani inte tala om en upptrappning av våldet i Göteborg.

– En upptrappning innebär att det går till en ny och högre nivå. Problemet är att i Göteborg, och särskilt då i vissa områden som det här på Hisingen, så har situationen varit väldigt allvarlig under en lång tid. Det är alltså ingen upptrappning utan man kan snarare säga att den här gängproblematiken ständigt tar nya skepnader.

Geografiskt knutna gäng

Amir Rostani menar att de kriminella gäng som nu ligger i konflikt med varandra skiljer sig från till exempel mc-gängen.

– De är betydligt mer löst sammansatta och har en mycket informell organisation, men de har inte därför en lägre organiseringsgrad. Det här är geografiskt knutna grupperingar. Bostadsområden är viktiga för dem och de verkar i den miljö där de lever.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset