Peter Strang är cancerläkare och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm.
Peter Strang är cancerläkare och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

Ensamhet kan leda till döden. Trots att ofrivillig ensamhet i dag är vanligare än vad vi tror finns det fortfarande en skam över att känna sig ensam. Det menar professorn Peter Strang, som skrivit boken ”Att höra till: Om ensamhet och gemenskap”.

Länge trodde vi att ensamhet var något som främst påverkade människan psykiskt. Men i dag vet forskarna att gemenskap har en stor betydelse för vårt kroppsliga välmående och att ofrivillig ensamhet kan göra oss sjuka. Enligt Peter Strang, cancerläkare och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, är det viktigt att se skillnad på att vilja vara ensam ibland och att vara ofrivilligt ensam hela tiden.

– Ofrivillig ensamhet innebär en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och att dö i förtid. Det beror på att ensamhet frisätter stresshormoner vilket skadar kroppen. Hjärnforskning visar att vid ofrivillig ensamhet blir hjärnans smärtsystem väldigt aktivt. Om du är ensam kommer du att uppleva smärta i kroppen mycket starkare, säger Peter Strang.

LÄS MER: Ensamhet är vår 
tids folksjukdom

Enligt Peter Strang är den vanligaste orsaken till att människor söker sjukvård i dag för att de upplever smärta. Samtidigt är väldigt många ofrivilligt ensamma och han menar att de två problemen faktiskt hör ihop. Att göra gemensamma aktiviteter med andra till en del av vissa behandlingar inom vården tror Peter Strang hade gjort att många skulle må bättre.

Men varför mår vi så dåligt av ensamhet, både fysisk och psykisk? Enligt Peter Strang måste vi gå långt tillbaka i tiden för att förstå det. Människan är svag och långsam i jämförelse med rovdjur och det var först när vi lärde oss att hålla ihop som vi hittade en framgångsrik överlevnadsstrategi.

– Gemenskap blev människans framgångsfaktor. Hjärnan funkar så. Om något är bra för vår fortlevnad så kommer hjärnan frisätta ämnen som endorfiner och dopaminer som skapar ett stort välbefinnande. Långt tillbaka i tiden levde vi skyddade i små grupper i byar. Om vi kom ifrån byn frisattes stresshormoner och vi kände oro och ångest. Vi lever i en ny värld men har gamla gener.

LÄS MER: Undersökning: Män mer ensamma än kvinnor

Enligt Peter Strang är det vanligt att uppleva existentiell ensamhet. Det möter han ofta i sitt arbete med cancerpatienter, som i den stund då de får sin cancerdiagnos kan känna sig helt ensamma i vissa frågor trots att vänner och familj runt omkring försöker förstå.

Enligt Peter Strang är det fullt möjligt att vara ensam utan att riktigt förstå det själv. Han menar att det många upplever det som skamligt att vara ensam och att människan därför har utvecklat starka försvar mot att uppleva känslor av ensamhet. Den typen av ensamhet innebär fortfarande lika stora risker på för vår kropp och hjärna.

– Det är även fullt möjligt att känna dig ensam trots att du är gift och har tre barn hemma. Ni bor under samma tak men pratar inte med varandra och lever skilda liv. Det kan kännas som en blandning mellan ofrivillig och existentiell ensamhet, säger Peter Strang.

Peter Strang tipsar: Ta dig ur ensamheten genom att följa professor John T Cacioppos handlingsplan, EASE:

1. ”Extend yourself”

Du måste våga sträcka ut en hand och söka kontakt med andra människor. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt.

2. ”Action plan”

Gör upp en medveten plan. Tänk ut ett sammanhang där du kan få chans att göra något du tycker om och samtidigt kan träffa nya människor. Om du gillar böcker kan du bestämma dig för att gå med i en bokcirkel där du får möjlighet att prata med andra om ett gemensamt intresse.

3. ”Selection”

Välj ut vilka du vill bli vän med. Det är inte kvantiteten som räknas utan kvaliteten. 400 ytliga kontakter i vännerlistan på Facebook kan inte ersätta riktig vänskap. Investera därför tid i ett fåtal.

4. ”Expect the best”

Förvänta dig det bästa. Tänk inte ”Mina släktingar bjöd nog bara in mig för att vara snälla. De vill nog egentligen inte, därför tackar jag nej”. Utgå från att de bjuder in dig för att de faktiskt vill träffa dig.

Källa: John T Cacioppo. 

Om Peter Strang

Gör: Cancerläkare och professor inom palliativ medicin vid Karolinska institutet och Stockholms sjukhem.

Övrigt: Är författare och har skrivit flera läroböcker och faktaböcker, bland annat ”Att höra till: Om ensamhet och gemenskap”. Har även skrivit den skönlitterära boken ”I skuggan av sommaren”.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset