Fred Nyberg är seniorprofessor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.
Fred Nyberg är seniorprofessor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.

När du är med i en budgivning, till exempel om en bostad, så aktiveras flera centra i hjärnan, bland annat belöningssystemet. Man kan dra paralleller till överdrivet spelande och spelberoende, menar Fred Nyberg, seniorprofessor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.

Att vara med i en budgivning om en lägenhet kan få din hjärna att reagera på ett sätt som liknar spelberoende visar forskning.

– Man har gjort studier som visar att man aktiverar områden i hjärnan som också aktiveras vid vanligt spelberoende eller andra beroenden, säger Fred Nyberg, seniorprofessor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet.
 

LÄS MER: Forskaren: Här är taktiken du ska köra när du budar på bostad


Han hänvisar till en studie som publicerats i The journal of neuroscience (”Neural correlates of reinforcement learning and social preferences in competitive bidding”) där man visar att hjärnans mekanismer för belöning aktiveras när man är med i en budgivning.

Det är samma belöningssystem som aktiveras när du till exempel joggar, äter en god måltid eller har sex. Men man kan även dra paralleller till spelberoende.

– Att hålla på att buda triggar också igång mekanismer som gör att man får en riktig stimulans och då kan belöningen ta lite överhand, så man går över gränser som man inte skulle göra annars. Det är liknande i överdrivet spelande och auktionsbjudning, det kallas competetive bidding, alltså att man konkurrerar om budet. Varje gång man slår ut någon så får man en tillfredsställelse, säger Fred Nyberg.
 

►LÄS MER: Omid, 36, tog sig ur spelmissbruket: "Tänkte ta mitt liv"


Han tillägger också att känsligheten i belöningssystemet är olika för olika personer.

– Vissa är mer känsliga än andra och har du den personlighetstypen som är mer känslig och löper större risk att fastna i ett beroende, så är det samma sak här. Den är ju mer känslig för att göra överbud och ta risker. Det har också med ålder att göra, ju äldre man är så avtar det, men ju yngre man är så är det här belöningssystemet mer känsligt för att ta risker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa