Svårt att sova trots att du är trött? Nu har sömnforskarna svaret på hur du kan lära dig att sova.

Att lida av kronisk sömnlöshet – insomni – sätter sina spår på livskvalitén. Kroppen får helt enkelt inte tillräckligt med sömn för att kunna bearbeta dagen, vila och reparera sig själva, skriver SVT Vetenskap.

Nu har forskare hittat en koppling som möjligen kan få oss att förstå varför sömnlöshet uppstår. En studie visade att personer med sömnlöshet hade mycket lägre förmåga till kommunikation i de delar av hjärnan som hanterar fokus, problemlösning, resonerande och vakenhet.

►LÄS MER: Det här är vad en dålig natts sömn kan göra med kroppen

Kroppens olika delar kommunicerar med varandra via nervtrådar – axoner, men utan ett skyddet myelin runt nervtrådarna blir kommunikationen bristfällig och kortslutning kan till och med uppstå.

Hos personer med sömnlöshet har man sett att detta myelin minskat i vissa områden i kroppen. Däremot visar inte studien orsakssambandet, om det är bristen på sömn som ger en brist på myelin, om det är bristen på myelin som ger sömnbrist eller om är det något annat som gör att det blir mindre myelin.

►LÄS MER: Kiropraktorn: Därför ska du inte sova på magen

Men sömnlöshet grundar sig ofta i en kombination av gener och beteendemönster, vilket innebär att man kan ändra sitt beteende och lära sig att sova gott. 

Forskaren berättar för SVT att det bästa sättet att förändra sina sömnbeteenden är via KBT men att man också ska ta bort allt stimuli från sängkammaren.

Alltså ska man inte ha några datorer, tv-apparaten eller mobiltelefoner som kan störa. Ta även bort boken som får ditt intresse och klockan som stressar dig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset