I helgen blir det besvärligt för pollenallergiker. 
I helgen blir det besvärligt för pollenallergiker. 

Runt var femte svensk beräknas lida av pollenallergi och just nu är det värst för björkallergiker. Men forskare varnar även för ogräset som sprider sig i trädgårdarna – och skapar värre pollenallergier än något annat. ”Man kan få astma av den”, säger Åslög Dahl, biolog på Göteborgs Universitet.

Malörtsambrosian, som från början kommer från Nordamerika, har ett otroligt allergiframkallande och finkornigt pollen som är elakare för allergiker än allt annat.

– Den avger väldigt höga halter pollen vilket gör att många utvecklar en allergi mot den mycket snabbt. Det är också vanligt att man får astma, säger Åslög Dahl, biolog på Göteborgs Universitet.

►LÄS MER: Så gör du för att slippa pollentröttheten

Det finns sedan lång tid tillbaka bestånd av växten i Sverige som klarar sig året runt, men hittills har den blommat för sent för att överleva. Men på senare tid har växten börjat få en tidigare växtsäsong i Sverige.

– Den kommer ofta till Sverige via fågelmat och djurfoder som vi köper in, vi importerar till exempel mycket solrosfrön från Ungern. Sedan sprider sig ogräset i våra trädgårdar och man känner av den väldigt fort, säger Åslög Dahl.

►LÄS MER: Fem tips inför pollensäsongen – så minskar du besvären

Växten kan också sprida sig luftvägen till citykärnans parker – men än så länge dröjer det innan allergikerna drabbas.

– Den börjar blomma i slutet av augusti och kan fortsätta ända in i september.

Nu dominerar i stället björkpollen – och de som är extra känsliga bör se till att ladda upp med medicin till helgen.

– Hittills har björkpollenhalterna varit höga men inte extrema. Däremot kan det bli besvärligt i helgen när värmen stiger, säger Åslög Dahl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa