Planeten Mars
Planeten Mars

Senare i dag ska Nasa avslöja vetenskapliga nyheter om Mars. Vad det handlar om är oklart. Men experterna som Metro pratat om är eniga: Det handlar om vatten.

När Nasa meddelade att de skulle släppa information om mars som är av ”stor vetenskaplig betydelse” satte spekulationerna igång.

► LÄS MER: Näsa: Vi har löst mysteriet på Mars

– Jag tror att det handlar om att några spännande spår som man hittat på Mars yta har skapats av flytande vatten, att Mars har något sätt att skapa flytande vatten, säger astronomen Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium.

Enligt honom rör det sig förmodligen om saltvatten, en dålig nyhet om man hoppas på goda förutsättningar för liv.
– Men det är ett spännande framsteg i alla fall.

► LÄS MER: Nasa: Jorden går inte under snart

Astrobiologen Sandra Siljeström, vid Sveriges tekniska forskningsinstitute i Borås är inne på samma linje: – Det finns starka indikationer om att det handlar om flytande vatten. Man kan se vilka forskare som ska vara med och titta på vad det sysslar med. De har skickat in ett abstract till en forskningskonferens i Europa där de berättar att de ska prata om vatten. Det verkar handla om flytande vatten.

När Metro ringer Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, är också hon övertygad om att det rör sig om något som kan kopplas till flytande vatten:
– Marsforskningen är ganska intensiv både för att förstå vår historia och undersöka möjligheter till framtida mänsklig beboelse. Jag vet inte egentligen, men kanske att man har fått reda på något mer om ytan som gör mänsklig aktivitet enklare.

Men att forskarna hittat tecken på liv på Mars yta tror hon inte på. 
– Det hade varit större uppståndelse kring det i så fall, att det var Obama eller FN som berättade det. Så jag tror att det handlar om Mars yta på något sätt. 

► LÄS MER: Nu ska Nasa göra mat – Av mänskligt bajs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset