Gillar du att äta stark mat. Grattis. Enligt en ny studie kan det leda till ett längre liv.

För runt tio år sedan gjordes en stor studie där en halv miljon kineser rapporterade in bland annat hälsotillstånd, mat- och alkoholvanor. Forskaren Lu Qi vid Harvard-universitetet har nu följt upp resultaten från studien och kunnat visa att de som ätit kryddstark mat minst två gånger i veckan haft 10 procents lägre risk att dö. Bland de verkliga kryddätarna som åt kryddstark mat 3-7 dagar i veckan var risken hela 14 procent mindre. Resultaten har publicerats i ansedda British Medical Journal.

Chiliätandet har kunnat kopplas ihop med både hjärtsjukdomar, lungsjukdomar och cancer.

► LÄS MER: Därför ska du välja nya supergrödan teff

Tidigare studier har visat att ämnet capsaicin som finns i chilifrukter kan ha en antiinflammatorisk effekt, förbättra ämnesomsättning och förbättra bakteriefloran i magen.

Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdomar vid Karolinska institutet, har gått igenom studien för DN:s räkning.

► LÄS MER: Nej, att dricka Coca-cola är inte som att ta heroin

–  Det är mycket intressanta resultat eftersom studien är så stor och välgjord. Det är ett gigantiskt arbete från många forskargrupper både i Kina och USA som ligger bakom detta, säger Mai-Lis Hellenius till DN.

Hon tror att vi skulle kunna få positiva hälsoeffekter i Sverige om vi drog ner på saltet, som bland annat kan leda till högt blodtryck, och i stället oftare använde chili som smaksättare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa