De kliniska testerna visar att löss dras till färgerna rött och svart men avskyr färgerna grönt och gult.   
De kliniska testerna visar att löss dras till färgerna rött och svart men avskyr färgerna grönt och gult.   

Vägglössen fortsätter att öka närmast explosionsartat enligt statistiken över saneringar. Men den sanering som sker är inte alltid tillräcklig för att verkligen få bort lössen, enligt Anticimex. Nu har forskare hittat en svaghet hos skadedjuren – de avskyr nämligen grönt och gult, skriver Hem & Hyra.

Vägglössen invaderar de svenska hemmen. Under förra året utförde Anticimex runt 19 000 saneringar med anledning av den lilla vägglusen. Nästan 3 000 fler än året dessförinnan. Anledningarna till den dramatiska ökningen är flera: vi reser mer, bor mer på hotell och vandrarhem samt hyr ut våra bostäder i större utsträckning.

Dessutom har vägglössen blivit mer motståndskraftiga mot olika bekämpningsmedel, skriver Hem & Hyra. Nu visar en amerikansk studie, som publicerats i tidskriften Journal of Medical Entomology – att vägglöss har preferenser när det gäller färger.

►LÄS MER: Vägglössen flyttar in under semestern – det här gäller om du drabbas

De kliniska testerna visar att löss dras till färgerna rött och svart men avskyr färgerna grönt och gult. Enligt studien gör mörka färger det lättare för lössen – som är rödbruna – att smälta in i omgivningen. Är väggarna i stället ljusa och välbelysta är risken större att de blir upptäckta.

Jette Knudse har tidigare forskat om vägglöss på Lunds universitet och är numera senior researcher på Nattaro labs, som arbetar med att bekämpa skadedjur. Hon bekräftar den amerikanska studiens resultat.

– De attraheras till mörka ytor eftersom de vill hålla sig gömda. De dras även till varandras närhet och samlas på dessa platser, säger hon till Hem & Hyra.

►LÄS MER: Sophämtarna var rädda för vägglöss – kunde inte hämta sopor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa