Sveriges Karl Forsman med sin guldmedalj efter att han vann söndagens final i 100m bröstsim under Paralympics i Rio de Janeiro.
Sveriges Karl Forsman med sin guldmedalj efter att han vann söndagens final i 100m bröstsim under Paralympics i Rio de Janeiro.

Det första svenska guldet är hemma.Karl Forsman, 19, strålade på prispallen efter att ha vunnit 100 meter bröstsim i sitt första Paralympics.– Jag släppte lite på farten när jag var förbi vid 60 meter, säger han.

Få kan vara lika rationella efter sitt första Paralympics-guld som Karl Forsman. 19-åringen från Östersund hade inte bara förberett sig på att vinna. Han visste hur han skulle reagera också.

– Det känns precis som jag trodde att det skulle kännas, säger Karl Forsman.

Han erkänner att det förvisso är speciellt med ett guld, men konstaterar samtidigt:

– Jo, det är det väl. Men det har jag ju tänkt att det ska vara också. Man måste förbereda sig på allt. Om man ska vinna måste man förbereda sig mentalt på att vinna.

Nära guldet

Då han har svårt med koordinationen – Forsman är född med en cp-skada som gör att han har svårt att gå – var svensken den ende i finalen som startade i vattnet. Det gjorde att hans största konkurrent om guldet, sydkoreanen Woo-Guen Lin, fick ett försprång direkt.

Vid vändningen var dock Forsman nästan ikapp. Då visste han att guldet var nära.

– När jag insåg att jag skulle vinna så var det skitkul. Innan var det lite jobbigt, att försöka komma ikapp. Men vid vändningen kände jag att jag var nära, och att simningen höll.

Faktum är att svensken inte ens tog i för fullt hela vägen.

– Jag släppte lite på farten när jag var förbi vid 60 meter. Då visste jag att det skulle räcka. Det känns grymt bra, säger Karl Forsman.

Tredje medaljen

Det enda orosmomentet han kände före loppet var hur han skulle reagera på den stora publiken i simarenan. Men han hade en lösning på det också.

– Det gick bättre än väntat, eftersom det ändå räckte till gud. Jag körde med dubbla öronproppar för att få ner ljudet lite.

Med tiden 1.34,27 var han 91 hundradelar före Woo-Guen Lin, som tog silvret, i mål. Mexikanen Pedro Rangel tog brons på 1.37,84.

Medaljen var Sveriges tredje under Paralympics.

Pernilla Lindberg hade också medaljförhoppningar på 200 meter frisim, klass S14, efter att ha haft den tredje bästa tiden i försöken.

Men Lindberg fick inte riktigt till det i finalen och slutade på fjärde plats.

Björn Larsson Rosvall/TT
Karl Forsman vann guld på 100 m bröstsim under Paralympics i Rio de Janeiro.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset