SMHI varnar för brandrisk ovanligt sent i år. Men snart kommer regn som kan dämpa riskerna. Arkivbild.
SMHI varnar för brandrisk ovanligt sent i år. Men snart kommer regn som kan dämpa riskerna. Arkivbild.

SMHI varnar fortfarande för brandrisk över delar av Sverige – något som är mycket ovanligt så här sent på året. Men regnväder är på väg.

Det är stora delar av Götaland samt sydöstra Svealand som påverkas av brandrisken, vilken betecknas som stor eller lokalt mycket stor.

– Man ska iaktta försiktighet om man ska ut och grilla eller elda löv, man bör vara medveten om risken, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, som tipsar om att kolla på sin kommuns hemsida för fler råd.

Orsaken är högtrycksbetonat väder under längre tid samtidigt som det varit ont om regn. Detta har också medfört att grundvattennivåerna har varit extremt låga.

Enligt SMHI är detta första gången under 2000-talet som brandriskprognosen legat kvar så här långt in på hösten. Men snart vänder det, regnväder är på väg.

– Redan nu på onsdag eller natt mot onsdag ser det ut som ett ganska omfattande regnområde kommer att passera över stora delar av landet. Då kommer brandrisken minska betydligt i och med att det handlar om en del regn, säger Marie Staerk.

Ytterligare ett lågtrycksområde ser ut att passera under torsdagen, också det berör i stort sett hela landet, enligt Staerk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset