En båt med förnödenheter anländer till nödställda i Haiti.
En båt med förnödenheter anländer till nödställda i Haiti.

Situationen är svår i Haiti en månad efter orkanen Matthew.Vissa nödställda bor i områden så svårtillgängliga att inte ens helikoptrar kan landa där.Samtidigt ökar risken att den fruktade koleran ska slå till med full kraft.

Den 4 oktober svepte orkanen Matthew in över det fattiga och politiskt instabila Haiti.

Den efterlämnade hundratals döda och över en miljon människor i nöd.

– Det har varit hektiskt. Även om det i internationella medier inte pratas så mycket om Haiti så kan jag säga att vi fortfarande är i nödläge, säger Dominique Fevry vid hjälporganisationen Oxfam till TT.

Fortfarande är det stora problem att nå nödställda i vissa svårtillgängliga områden. Hjälparbetare kan tvingas gå i timmar, bara för att kunna göra en uppskattning om hur många som behöver hjälp i avlägsna byar.

– Det varit tillfällen där helikoptrar inte har kunnat landa. I stället har de fått ha förnödenheterna hängande i ett nät under och folk har fått springa fram under den hovrande helikoptern för att hämta mat, säger hon.

Pengar saknas

Oron för kolera fortsätter att stiga och 900 000 personer ska vaccineras mot sjukdomen med start nästa vecka, enligt FN:s barnfond Unicef. Sjukdomen sprids med vatten och orsakar svåra diaréer som snabbt kan leda till dödsfall om man inte får behandling.

– Vi arbetar med sanitet och utdelning av hygienpaket. Men vi kan inte bygga upp vatteninfrastrukturen. Vi har inte pengar för att göra det helt enkelt, säger Lionel Isaac vid hjälporganisationen Plan International.

Kolera introducerades på Haiti av misstag av FN-soldater efter jordbävningen 2010 och har sedan dess krävt mer än 9 000 liv. Enligt Unicef har 3 500 fall av misstänkt kolera rapporterats in sedan orkanen Matthew.

Dominique Fevry säger att information om riskerna är viktigt, exempelvis när hygienpaketen med tvål och vattenreningstabletter delas ut.

– Det gäller att skapa en medvetenhet om sjukdomen, att berätta om vikten av att tvätta händer innan du äter och så vidare, säger hon.

Barn i riskzonen

Omkring 125 000 barn bedöms vara i en risksituation att utsättas för våld, andra övergrepp eller att exploateras i spåren efter orkanen.

Ett problem är att många skolor inte har kunnat öppna, antingen för att de förstörts eller för att de används som bostäder för människor som fått sina hem förstörda.

– Efter den här typen av katastrofer är risken stor att barn drabbas. Vi försöker att samla barn i olika åldersgrupper som får träffas varje dag. Det är inte bara för att skydda dem, utan också för att skapa aktiviteter för dem innan skolorna kan öppna, säger Lionel Isaac.

En 14-åring sköts ihjäl tidigare i veckan och tre andra skadades i samband med att mat skulle delas ut i Les Cayes, vilket i sin tur orsakade våldsamma protester. Samtidigt är den politiska situationen i landet redan osäker sedan presidentvalet flera gånger skjutits upp. Det är tänkt att hållas den 20 november, men enligt Miami Herald är många osäkra på att den tidsplanen kommer att hålla.

– De politiska spänningarna gör hjälparbetet än mer komplicerat, säger Isaac.

Dieu Nalio Chery/AP/TT
Demonstranter bär kroppen av en 14-åring som skjutits till döds i samband med utdelning av förnödenheter.
Fran Afonso/Oxfam/TT
Människor tvingas korsa en flod sedan bron som gick över den förstörts.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset