"Har man påbörjat förrättningen så får man inte lägga till röster", säger Helle Bryn Jensen, jurist och valansvarig på länsstyrelsen.
"Har man påbörjat förrättningen så får man inte lägga till röster", säger Helle Bryn Jensen, jurist och valansvarig på länsstyrelsen.

De 145 förtidsrösterna levererades för sent till Falu kommun. Därför har de inte kommit med i rösträkningen. Enligt Postnord var det kommunens ansvar att hämta säcken med förtidsröster – men kommunen håller inte med.

Senast klockan nio på onsdagsmorgonen skulle förtidsrösterna från väljare som röstat utanför hemkommunen vara på plats.

Men leveransen från Postnord kom först vid 14-tiden på eftermiddagen, enligt kommunen. Resultatet blev att 145 förtidsröster inte kommer med i den slutliga rösträkningen i Falu kommun.

– Rösträkningen som vi gör påbörjades klockan nio på onsdagen. Det som kommer efter går helt enkelt inte att räkna. Det är som att någon kommer in i sin vallokal 20.30 på söndagskvällen och ger sig sjutton på att han ska få rösta, säger Siwert Lindberg, på valkansliet i Falu kommun.

LÄS MER: Tre falska påståenden om valfusk – som du inte ska sprida vidare

Fler kommuner kan ha drabbats

Enligt valkansliet i kommunen kommer de 145 förtidsrösterna nu att lagras i länsstyrelsens källare men med en notering om att de är oräknade.

Enligt uppgift kan fler kommuner i Dalarna vara drabbade. Men det är oklart hur många röster det rör sig om totalt.

Det är också oklart vad som händer nu. Dalarnas tidningar har varit i kontakt med Helle Bryn Jensen, som är jurist och valansvarig på länsstyrelsen. Hon hänvisar till vallagen.

– Har man påbörjat förrättningen så får man inte lägga till röster, säger hon.

Enligt Helle Bryn Jensen kan valresultatet i kommunen överklagas och det blir då en fråga för riksdagens valprövningsnämnd. Det kan finnas risk att valet måste göras om, men valprövningsnämnden kan också anse att det handlar om för få röster för att det ska ha avgörande betydelse för resultatet, säger Helle Bryn Jensen till DT.

Postnord: Kommunens ansvar att hämta rösterna

Postnord bekräftar att säcken med de 145 förtidsrösterna levererades först på onsdagseftermiddagen. Men enligt Postnord var det inte deras fel att rösterna kom in för sent.

– I det här fallet har kommunen inte något avtal om utkörning av rösterna. Det innebär att kommunen har ansvar för att själva komma och hämta rösterna. De har de inte gjort i det här fallet, säger Mathias Krümmel, produktionschef Postnord.

Däremot beklagar produktionschefen att de inte påminde kommunen en extra gång.

– Det är vi ledsna för och beklagar. Så snart vi noterade att säcken var kvar körde vi ändå ut den till dem. Dessvärre kom det fram för sent, säger Mathias Krümmel.

LÄS MER: Så sa partiledarna då – nu måste de komma överens

Men på kommunen står man fast vid att det var Postnords ansvar att leverera förtidsrösterna. Enligt Jonas Åsenius (MP), valnämndens ordförande i Falun, har Postnord och Valmyndigheten ett avtal som gäller alla kommuner.

– Jag har pratat med tjänstemännen och vi vidhåller att Postnord skulle leverera, säger han till DT.

Fotnot: Texten uppdaterades vid 12.30-tiden på torsdagen med citat från Postnords produktionschef. Rubrik och vissa formuleringar har ändrats på grund av de nya uppgifterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset