Allt fler bostadsköpare tror på sjunkande bostadspriser.
Allt fler bostadsköpare tror på sjunkande bostadspriser.

Nedkylning slog till som blixthalka på den svenska bostadsmarknaden i slutet av sommaren. Nu visar en ny prognos för första gången på flera år på röda rikssiffror och nästa år går i osäkerhetens tecken, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Året inleddes med stigande bostadspriser och minskat utbud. Men efter sommaren svämmande bostadsmarknaden över och en nedåtgående trend tog vid. Data från bostadssajten Hemnet visar på ett större utbud och betydligt många fler prissänkningar samtidigt som allt fler bostadsköpare tror på sjunkande priser.

I september trodde 38 procent på stigande priser och 17 procent på sjunkande – i december hade andelen som trodde på ökande priser halverats och andelen som trodde på en nedgång mer än fördubblats.

– 2017 kommer sannolikt bli ihågkommet som året då bostadsyran kom av sig. Efter prisuppgångar på 65 procent på bostadsrätter de senaste fem åren faller nu bostadspriserna på bred front, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

LÄS MER: Svenska folket: Låt bopriserna falla

För att marknaden ska stabilisera sig måste säljarna acceptera det nya läget – annars kommer trenden hålla i sig, enligt Tell.

Hittills i år har priset per kvadratmeter bostadsrätt i riket ökat med exakt 1 procent men årets slutsiffra lär landa på minus 2 eller 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. I Stockholm kan den röda siffran bli minus 6 procent.

– Den allmänna avmattningen som brukar ske över jul och nyår förstärker nedgångstrenden som startade i september. Det som brukar hända i början av året är att marknaden tar fart med det tror vi inte kommer att ske, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

De två senaste gångerna det varit lika tydliga nedgångar på bostadsmarknaden var i samband med Greklandskrisen 2011 och Lehman Brothers-kraschen 2008. De nedgångarna varade i flera månader. Hur lång tid det kommer peka nedåt den här gången är svårt att sia i enligt Per-Arne Sandegren.

– Det troliga är att vi under en överskådlig tid kommer ha en avmattning med nedgångar. När uppgången sker vet vi inte, säger han.

LÄS MER: Så mycket skiljer sig mäklarnas arvoden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset