Den för människor ofarliga fågelinfluensan H5N8 har drabbat en hönsbesättning i Skåne. Arkivbild.
Den för människor ofarliga fågelinfluensan H5N8 har drabbat en hönsbesättning i Skåne. Arkivbild.

Fågelinfluensan på gården i Skåne verkar inte ha spridit sig.Fortfarande råder dock en förhöjd risk för fler fall i Sverige.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedömer att det är fortsatt förhöjd risk för fler fall av fågelinfluensa i Sverige. Under de senaste dagarna har både vilda och tama fåglar i Ungern, Nederländerna och Tyskland konstaterats smittade av virustypen H5N8.

– Den virustyp vi har nu verkar ha kunnat sprida sig väldigt effektivt med vilda fåglar. Vi har sett många fall på kort tid, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.

Inga fler fall runt gården

Det är nu bekräftat att det är H5N8, som är ofarligt för människor, som har drabbat en hönsgård i Helsingborg. I nuläget har drygt 150 000 av 210 000 höns avlivats på anläggningen, och de skydds- och övervakningszoner som har upprättats runt gården kommer att ligga kvar i 30 dagar efter att en första sanering har genomförts.

– Vi har inte hittat några gårdar med sjuka fåglar runt den här aktuella gården, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Fallet på gården är ett av två fall av virustypen som har upptäckts i Sverige. Det andra rör en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun. I helgen fick dock SVA ta emot tre döda fåglar från en hobbybesättning på en gård utanför Lund, rapporterar SVT Skåne.

– I det här specifika fallet har vi inte fått resultatet än. Vi vet inte om det är positivt eller negativt, säger Karl Ståhl till TT.

Ännu är det inte klarlagt hur hönsen på gården i Skåne har smittats.

– Vi har inte hittat några spår. Men det är väl inte så troligt att det har varit en vildfågel som har flugit och bajsat så att det har farit in i luftsystemet. Det är mer troligt att man har fått med det sig in mekaniskt på något sätt, säger Karin Åhl.

Staten betalar för avlivade höns

Staten kommer att stå för en stor del av de kostnader som utbrottet har inneburit för äggproducenten. Exempelvis kommer ersättning att betalas för samtliga avlivade höns och även hälften av kostnaderna för saneringen. Ersättningen för den avlivade hönsbesättningen kan bli drygt sju miljoner kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Snittvärdet på en sådan här besättning hönor ligger på runt 35 kronor (per höna), säger Catrin Molander, chef för Jordbruksverkets krisorganisation, till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset