Attackerna mot svenska myndigheters hemsidor fortsätter. Först Socialstyrelsen och Domstolsverket, sedan Riksbanken sent på onsdagskvällen. Vem eller vilka som ligger bakom intrången är det ännu ingen som vet.

Angreppet på Socialstyrelsen genomfördes på tisdagskvällen. På vissa sidor på sajten möttes besökare av ett budskap från nätverket Anonymous.

- Ja, vi har blivit hackade. Alla drabbade sidor låg i en funktion som vi nu tagit ur drift och på det sättet gjort oss symtomfria, sade Catrin Andersson, IT-chef på Socialstyrelsen, till TT.

Intrånget kommer att polisanmälas.

Genomfört hot

Nätverket Anonymous har på internetforum hotat att utföra attacker mot flera svenska myndighetssajter. Nya hot framfördes även under onsdagen, till exempel mot Riksbanken — vars hemsida gick ner vid 22-tiden.

- Vi har drabbats av en överbelastningsattack, bekräftade pressekreterare Fredrik Andersson för TT en halvtimme senare.

Betalningssystemen mellan Riksbanken och bankerna berördes inte.

Även riksdagens och regeringens hemsidor hade störningar under kvällen.

Anonym hämnd

Attackerna sägs vara en hämnd för polisens razzia mot webbhotellet PRQ efter misstankar om upphovsrättsintrång. Vid denna husrannsakan, avslutad på onsdagen, tog polisen tre servrar i beslag, bland annat en tillhörande fildelningssajten Tankafetast.

Men det är inte helt självklart att de senaste tre dagarnas attacker verkligen görs av nätverket Anonymous, om det ens existerar.

- Vad Anonymous är är det ingen i världen som vet, säger Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.

Svårt värja sig

Även Domstolsverkets webbplats utsattes för en attack på onsdagen.

- Vi var någorlunda förberedda. Vi har vissa tekniska säkerhetsåtgärder som vi kan vidta och praktiska rutiner som vi aktiverar, sade Domstolsverkets säkerhetsansvarige Håkan Sonesson.

Enligt Anders Hansson, som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns det inte mycket företag och myndigheter kan göra för att skydda sig mot överbelastningsattackerna:

- Om de som attackerar har bestämt sig för att hemsidan ska ner så går den ned. Utmaningen är att förkorta tiden som sidan är nere genom att filtrera och dämpa attacken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset