I förra veckan dog en person i protesterna. På lördagen har polisen skjutit tårgas och använt vattenkanoner mot demonstranterna.
I förra veckan dog en person i protesterna. På lördagen har polisen skjutit tårgas och använt vattenkanoner mot demonstranterna.

Protesterna mot stigande bensinpriser fortsätter i Frankrikes huvudstad Paris. Polisen skjuter tårgas mot de så kallade ”gula västarna”.

Vad händer i Paris?

Det är nu andra veckan i rad som demonstranterna, i sina gula reflexvästar, demonstrerar mot de höjda bensinpriserna liksom mot president Macrons politik.

Bland annat har de under veckan blockerat vägar till bensinstationer, shoppinggallerior och fabriker. Det rapporterar BBC.

På lördagen rapporterade BBC om sammandrabbningar på Champs-Elysées mellan polis och demonstranter, då de försökte ta sig igenom en polisavspärrning.

3 000 poliser har enligt sajten placerats ut och tårgas och vattenkanoner har använts mot demonstranterna.

LÄS MER: En död vid protester mot höjda bensinpriser – förare greps av panik

Vad har hänt?

Förra helgen deltog över 300 000 människor i protest runt om i landet. En person dog i samband med en olycka vid en vägblockad i Pont-de-Beavoisin i södra Frankrike, där demonstranter samlats för att blockera trafiken som en del av protesten, skriver BBC.

Över 100 skadades i samband med protesterna då.

Vad utlöste protesterna?

Protesterna utlöstes på grund av missnöje mot nya skatter på bensin och diesel som infördes i landet i fjol. Men även Macrons uppluckring av regler för anställningsskydd, reformer av det statliga järnvägsbolaget liksom skattesänkningar och åtstramningar beskrivs som bakomliggande orsaker.

Frankrike har som mål att stoppa försäljningen av bensin- och dieselbilar från 2040.

LÄS MER: Rekordhögt svenskt bensinpris – men fortfarande billigt i Östeuropa

Varför gula västar?

Alla bilförare i Frankrike måste förvara gula reflexvästar i sina fordon som en del av säkerhetsutrustningen vid olyckor. Synonymt med det har nu västarna använts av demonstranter som en symbol mot de högre bensinpriserna.

LÄS MER: Nej, den här videon visar inte en demonstration för sharialagar i Stockholm

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset