Planen stormas av Helsingborgssupportrar som sliter matchtröjan av Jordan Larsson, efter kvalförlusten mot Halmstad.
Planen stormas av Helsingborgssupportrar som sliter matchtröjan av Jordan Larsson, efter kvalförlusten mot Halmstad.

Säkerhetskraven är redan höga – Fotbollssverige vill i stället att fler personer lagförs när brott begås i samband med matcher.– Det måste bli en konsekvens för de kriminella element som begår de här handlingarna, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.

Maskerade supportrar som attackerade Jordan Larsson efter att Helsingborgs IF åkt ur allsvenskan – de mörka skandalscenerna på Olympia fick sätta punkt för svensk klubblagsfotboll 2016.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att det ställs högre krav på arrangörerna och att det behövs fler ordningsvakter, inte fler poliser, på matcherna.

– De som rusar in på planen ska inte vara där, vakterna ska gripa dem och de ska få tillträdesförbud till arenorna, säger Anders Ygeman SVT:s morgonprogram.

"Väldigt kränkande"

Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef), håller med inrikesministern om att inblandade parter har ett ansvar att utveckla säkerhetsarbetet på matcherna, men att det redan finns högt ställda krav på arrangemangen. Vad som saknas i nuläget är lagföring av individer som begår brott, menar han.

– Det är den största frustrationen. Lagtekniskt sett betecknar man det här som trivialiteter, medan det för fotbollen och samhället i stort upplevs som väldigt kränkande.

TT: Men nu finns det ju markeringsförbud och möjlighet till tillträdesförbud på arenorna?

– Ja, men då krävs det ju att någon tar tag i det. Någon som är villig att driva utredningsprocessen och överlämna till åklagare som säger att det här är samhällsekonomiskt motiverbart att göra en omfattande utredning. För det kostar ju en hel del pengar, minst sagt. Och när man inte ens klarar av att utreda mord och knappt de stora övergreppen hamnar vi väldigt långt ner på prioriteringslistan med den här typen av händelser, säger Enquist.

Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, håller med.

– Det måste bli en konsekvens för de kriminella element som begår de här handlingarna. Och där har vi väl förhoppning om att det ska bli snabbare och kraftfullare åtgärder. Att det möjligen också kan förhindra att den här typen av element agerar och att de kommer bort från våra arenor. Ingen vill ha dem där, säger Karl-Erik Nilsson.

"På rätt väg"

Nilsson framhåller att det inför varje arrangemang görs en riskbedömning. Och att det finns ett bra samarbete mellan polis, klubbar, förbundet och intresseorganisationer i detta arbete.

– Långsiktigt är det ett arbete som är på rätt väg. Dialogen är bra mellan de berörda, men det är klart att när sådant här sker gäller det att väldigt väl analysera det, så att det om möjligt inte upprepas igen, säger Karl-Erik Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset