Högriskmatcherna inom fotbollen är kostsamma, både ekonomiskt och när det gäller polisens resurser.
Högriskmatcherna inom fotbollen är kostsamma, både ekonomiskt och när det gäller polisens resurser.

"Om han inte vet det är det dags att informationen går fram nu. Fotboll. Är. En. Hobby. Som. Alla. Andra", skriver Nina Åkestam.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan skrev Katarina Wennstam en mycket läst och delad text där hon föreslog att fotbollens högriskmatcher skulle förbjudas i tio år. Polisresurserna som sparades på det skulle öronmärkas till att skydda kvinnor som riskerar att mördas av sin partner.

16 kvinnor om året dör på det sättet i Sverige, delvis eftersom polisen inte har resurser att skydda alla de man vet är i riskzonen. Jag behöver knappt skriva vad som hände sedan. ”Fotbollskillen” (som inte ska förväxlas med vanliga fotbollssupporters, som är människor av alla typer med rimliga prioriteringar) är nämligen en av världens mest förutsägbara figurer. Således fylldes sociala medier av folk som förvisso inte hade läst texten men ändå visste att den var skit.

LÄS MER: Debatt: Sluta utmåla alla supportrar som huliganer

Fotboll, däremot, det är toppen. Det är kärlek och läktarkultur och massor av pengar till samhället i form av sålda ”stöl” och halsdukar i hundra procent polyester och alla som tycker annorlunda kan hålla käften. För vad betyder 16 kvinnors liv om året när någon insinuerar att ”Fotbollskillen” ska behöva begränsa hur han utövar sin hobby?

Ibland tror jag att ”Fotbollskillen” förstår hur orimlig han låter, och håller på som han gör för att driva med oss andra. För han är ju vuxen. Han VET väl att sport är underhållning? Att det är precis som stickning eller Pokémon Go eller träbåtar, det vill säga ett kul tidsfördriv för vissa men noll procent viktigt för den stora majoriteten? Och att det därför är en smula magstarkt att försvara våld, skadegörelse och fylla på skattebetalarnas bekostnad i samband med just den hobbyn, även om vi får tillbaka en del av skadan genom moms på varmkorv?

Om han inte vet det är det dags att informationen går fram nu. Fotboll. Är. En. Hobby. Som. Alla. Andra. Därför kommer här ett förslag till ”Fotbollskillen”. Jag är helt med på att man kan, och ska, brinna för saker, och jag lägger mig inte i vad andra lägger tid och pengar på. Jag vet att fotboll gör mycket gott världen över (vilket Tillsammans Cup som spelas nästa vecka är ett strålande exempel på). Just därför borde det ligga i de inbitna fansens intresse att hålla undan våld och andra avarter. Som många har påpekat drar fotbollsmatcher in pengar till samhället i form av moms på försäljning och skatteintäkter på arbete.

Därför borde rimligtvis alla som älskar sporten rösta med plånboken. Vägra lägga en enda spänn på biljetter, merchandise och mat förrän våldet, fyllan och rasismen är borta. Låt klubbar som inte tar problemen på allvar stå där med tomma läktare och osålda lagtröjor. Om de här pengarna är så viktiga för samhället borde det ge en enorm effekt. Och det är betydligt klädsammare än att rasa mot ett förslag som vill byta tidsfördriv mot människoliv.

+ Tillsammans Cup. Toppeninitiativ för integration på nationaldagen.
– Machokultur. Tänk så många människor av alla kön som lider på grund av den skiten.

LÄS MER: Debatt: Sex myter om bengaler

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll ekonomi