Lance Armstrong, Sven Otto Littorin och Ludmila Engquist har alla anklagats för att fuska.
Lance Armstrong, Sven Otto Littorin och Ludmila Engquist har alla anklagats för att fuska.

Under tisdagen kunde Sportbladet avslöja att en svensk fotbollsspelare misstänks ha ljugit sig till sitt kontrakt. Han är inte den första som anklagats för att fuska sig till sin post. Här går Metro igenom några tidigare kända fuskare.

Sven Otto Littorins falska universitetsexamen

Under juni 2007 kunde bloggen Friktion avslöja att Sveriges dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på sitt cv påstod sig ha en Master of Business Administration från ett ökänt bluffuniversitet.

Fairfax university hade inte legimitet att utfärda en MBA och att använda en examen därifrån är ett brott i flera delstater, enligt Expressen. Till en början ville inte Littorin ta bort sin examen från sitt cv, men kom senare att göra det.

Familjeföretaget som masslånade sina egna böcker

I november 2016 kunde flera tidningar i södra Sverige berätta om hur 57 bibliotek drabbats av en stor boklånehärva. Ett familjeägt företag i Skanör hade skaffat bibliotekskort i en mängd kommuner och masslånat sina egna titlar. Den förste i varje månad lånade de upp 36 böcker per månad på biblioteken. I Burlöv motsvarade det halva kommunens e-boksbudget.

I flera fall ledde incidenterna till att kommuner beslutade att sluta att låna ut e-böcker.

Lance Amrstrong

Lance Armstrong-skandalen

Lance Armstrong var länge känd som en av de bästa cyklisterna genom tiderna. Bland annat var han den enda cyklist som varit först i mål i Tour de France sju gånger. Det skulle komma att ändras.

2012 meddelade USA:s antidopningsbyrå USADA att Armstrong skulle fråntas alla titlar från 1998 och framåt efter att de kommit fram till att han dopat sig under sin karriär. Armstrong kom också att förbjudas från att tävla i cykling för resten av sitt liv.

Volkswagen och Dieselgate

Den 18 september 2015 kunde USA:s miljöskyddsmyndighet EPA berätta att biltillverkaren Volkswagen ljugit om hur mycket koldioxid deras bilar faktiskt släppte ut och manipulerat testresultat som rörde detta. Bilarna ska ha varit utrustade med speciell mjukvara som kände av när bilarna testades i ett labb och då slog på ett speciellt miljöläge som inte används vid vanlig körning.

Totalt elva miljoner över världens ansågs vara påverkade. I Sverige handlade det om så många som 224 746 bilar. Skandalen fick enorma följder och Volkswagen har kämpat hårt fört att försöka återfå sitt rykte efter det.

LÄS MER: Många VW-bilar ännu inte åtgärdade

Andrew Wakefield

”Vaccin orsakar autism”-skandalen

I en forskningsartikel som publicerades i den ansedda journalen The Lancet påstod den brittiska forskaren Andrew Wakefield att han hittat en länk mellan MPR-vaccinet, som ingår i det allmänna svenska barnvaccinationsprogrammet, och autism. Artikeln ledde till mycket stor uppmärksamhet och har lett till att många fortfarande tror att vaccin kan orsaka autism.

Men Wakefields påstående lyckades aldrig replikeras i andra studier och inga länkar mellan vaccin och autism hittades av amerikanska CDC och AAP eller av brittiska NHS. Idag är det vetenskaplig koncensus att MPR-vaccinet inte går att koppla samman med vaccin och att Wakefield gjort sig skyldig till jäv och att datamanipulering. Den ursprungliga artikeln är nu tillbakadragen.

Ludmila Engquist-skandalen

Den rysk-svenska friidrottaren blev snabbt rikskänd efter att hon guld i Sommar-OS 1996 som den första svenska kvinnan någonsin. Engquist kom efter en skada i hälsenan att avsluta sin friidrottskarriär 2000.

Engquist valde att satsa på bob efter sin friidrottskarriär. Men karriären tog snabbt slut efter att det under slutet av 2001 avslöjades att hon testats positivt för anabola steroider i samband med en bob-träning. Engquist straffades med 2 års avstängning och kom sedermera att avsluta sin idrottskarriär.

LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll fusk