Glenn Holvik, ordförande i Guliganerna, IF Elfsborgs supporterklubb, erbjuder flyktingar gratis matchbiljetter i ett integrationsprojekt med Borås stad.
Glenn Holvik, ordförande i Guliganerna, IF Elfsborgs supporterklubb, erbjuder flyktingar gratis matchbiljetter i ett integrationsprojekt med Borås stad.

Nya sätt att integrera invandrare i det svenska samhället tar fart. Ett godhjärtat exempel finns i Borås.

Det är IF Elfsborgs supporterförening Guliganerna som blivit kontaktade av Borås stad angående ett helt nytt projekt – flyktingar ska erbjudas att gå på fotbollsmatcher.

– I ett första steg kommer vi att bjuda flyktingarna på matcher för att vara supportrar och sen inkludera dem i den verksamhet vi har, säger Guliganernas ordförande, Glenn Holvik.

Första matchen där flyktingarna bjuds på matchbiljett är den mot Kalmar FF den 29 april. Det rör sig först och främst om 30 till 35 flyktingar som sagt att de vill vara med och stå i klacken.

– Många av dem har varit här i ett år och har gått på SFI, men de vill träffa svenskar och lära sig språket. De är väldigt avskärmade.

Hur lätt är det att integrera flyktingar i supportermiljön som kan uppfattas som "macho"?

– Det är nog en bild som många utifrån ser det, jag ser supporterkulturen som en väldigt inkluderande miljö. Alla är verkligen välkomna, alla har olika bakgrund, olika ursprung, men när man väl står där på läktaren är man ett tillsammans, säger Glenn Holvik.

Borås stad har inspirerats av Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film ”Trevligt folk” där somalier i Borlänge bildar ett bandylag som integrationsprojekt.

Linda Harju, integrationssamordnare i Borås, säger att fler och fler i staden blir positiva till att hjälpa invandrarna komma in i samhället – även om det finns mycket att göra. Kommunen har ett fadderprojekt där familjer paras ihop med nyanlända flyktingar. Tanken är att hitta ännu fler faddrar i fotbollssfären.

– Det har varit ett stort intresse, speciellt från faddrarna. 20-25 familjer har parats ihop med nyanlända och fler föreningar har öppnat för samarbetsprojekt.

– Många blir vänner för livet, säger Linda Harju.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset