Helena Kristiansson har dokumenterat en av e-sportens mest expansiva perioder någonsin.
Helena Kristiansson har dokumenterat en av e-sportens mest expansiva perioder någonsin.

Många drömmer om att kunna åka på de stora e-sportsevenemang. För Helena Kristiansson är det en vanlig dag på jobbet som fotograf för ESL.

Vad som började med volontärarbete på Dreamhack sommaren 2004 blev en hobby, som blev ett jobb, som blev en uppfylld dröm. Helena Kristiansson får resa till jordens alla hörn som huvudfotograf för e-sportsjätten ESL.

Sedan tre år tillbaka är hon fast anställd och genom hennes jobb har hon dokumenterat e-sporten under den mest expansiva fas som branschen hittills varit med om.

LÄS MER: Världsstjärnans tips för att bli grym på Hearthstone

– Det är otroligt häftigt att få ha varit med om en så explosiv utveckling. När jag började som frilansare kunde jag inte föreställa mig att jag fem år senare skulle leda ett team av fotografer för världens största e-sportsföretag. Nu reser jag världen över och har jobbat för merparten av de största arrangörerna och speltillverkarna. Mina bilder hänger nu på var och varannan vägg här på vårt nya kontor och de efterfrågas av stora namn inom industrin, en härlig känsla för en e-sportsfotograf!

Huvudkontoret ligger i Köln, Tyskland, och där tillbringar Helena Kristiansson hälften av arbetstiden. Den andra halvan tillbringas på andra platser världen över.

LÄS MER: Proffsens ilska: ”Hoppas att ingen publik någonsin gör så igen”

– Jag har fotograferat e-sport på fem kontinenter och älskar att resa och upptäcka nya platser och kulturer. Det är en av anledningarna till att jag trivs så bra med mitt jobb, säger hon.

Med sina bilder vill hon ge dem som inte har möjligheten att resa till evenemang runt om i världen att få uppleva känslosvallet som varje tävling innebär.

– Jag har alltid tre mål med mina bilder. Jag vill att de som var där ska återuppleva känslan av ögonblicket jag fångat när de ser bilden. Jag vill att de som känner till e-sport, men inte kunnat närvara både ska önska att de var där men också få en känsla av att dom faktiskt var där. Sist men inte minst vill jag att mina bilder ska väcka nyfikenhet och intresse hos de som kanske inte riktigt känner till e-sport än.

Kan du inte berätta om när något inte gått som det ska eller om något som bara som varit extra kul?

– Eventlivet är en evig berg-och-dalbana av med och motgångar, något jag hoppas kunna skriva en bok om någon gång i framtiden. Fram tills dess förblir mina historier välbevarade hemligheter, säger Helena Kristiansson.

LÄS MER: Krönika: Inte märkligare att titta på e-sport än fotboll

Här är Helena Kristianssons bästa e-sportminnen ur karriären

Virtus.pro vinner EMS One Katowice 2014

”Det var mitt första event i Spodek Arena i Katowice, precis innan jag började min heltidsanställning hos ESL. Att stå på scenen och se polska Virtus.pro fira sin seger framför en jublande polsk hemmapublik var helt magiskt.”

Get_Right i tårar efter vinsten i ESL One Cologne 2014

”Ett event utan en stor arena eller en högljudd publik som trots detta är ett av mina absoluta favoritevent. Få andra event har visat så mycket känslor från spelarna genom hela turneringen. En vecka jag sent kommer glömma!”

Life vinner World Championship Series i StarCraft 2 på Blizzcon 2014

”Då jag startade min karriär 2011 med att fotografera StarCraft 2 har det alltid varit en dröm att få fotografera Blizzcon.”

SK Gaming’s FER går genom en jublande publik på väg mot scenen och finalen

”ESL Pro League i Sao Paulo var en helt otrolig upplevelse. Det var första gången jag besökte Brasilien och första gången jag verkligen kände kraften bakom deras passionerade fans som fyllde arenan. Att få gå med min kamera precis bakom det brasilianska hemmalaget precis innan finalen var riktigt mäktigt.”

LÄS MER: Counter strike-legendaren Heaton skriver självbiografi

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset