Bilden av flyktingen Abdul som sålde pennor för att hans dotter ska kunna äta gick rakt in i hjärtat. Nu har han fått hjälp av över tusen främlingar.

Fotot har spridits på nätet under några dagar. Mannen ser uppgiven ut när han står med en hand full med billiga pennor som han försöker sälja till förbipasserande på Beiruts gator. På axeln har han sin halvt sovande dotter. 

Aktivisten Gissur Simonarson fick syn på fotot och blev precis som många andra rörd. Han gick ut med en efterlysning på Twitter om att hitta mannen och inom en halvtimme hade en Beirutbo hört av sig och sagt att han brukade se mannen och hans dotter och kunde via hjälpsamma personer i Libanon komma i kontakt med honom. 

► LÄS MER: Robin och Ellinor köpte hus till flyktingfamilj

Mannen heter Abdul, visade det sig, är palestinsk syrier som flytt kriget till grannlandet Libanon till det ökända Yarmouk-lägret. Han är en ensamstående pappa till dottern, Reem, 4, och sonen Abdelilah, 9.

Simonsarson startade också hashtaggen #BuyPens för att hjälpa flyktingen till ett nytt liv och en nätinsamling. Det har gått över förväntan. Inom tre timmar hade målet på 5 000 dollar uppnåtts och i skrivande stund är den uppe i 38 000 dollar – över 300 000 kronor.

Simonarson är överväldigad över stödet och tror nu att donationerna kan hjälpa familjen till en riktig nystart efter att ha flytt fasorna i Syrien.

”Tack till alla som har stöttat det här. Det är fint att se människor hjälpas åt för att göra skillnad i en annan människas liv”, skriver Simonsson på insamlingssidan.

Så sent som den 25 augusti fanns enligt UNHCR 1 113 941 registrerade flyktingar från Syrien i Libanon – som är mindre än Skåne till ytan.

► LÄS MER: De bjöd 4 000 flyktingar till sitt bröllop

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset