Mat och ord är Emma Hambergs passion – och nu kommer hennes första roman i en trilogi om just ”mat och kärlek”.

Anna-Lena Ahlström

Emma Hamberg är aktuell med boken ”Rosengädda  nästa”.

Det var först inte alls meningen att det skulle bli triss i böcker för Emma Hamberg.

– Jag ville förnya mig, och när jag och min förläggare Sofia satt och spånade sa hon ”Emma, prova att tänka tanken att skriva flera böcker som håller ihop”.

Så. Hon började fundera. En idé som legat och grott i huvudet blommade ut.

– Jag tänkte bara prova och se om det kändes som en avslutad historia eller något som kunde få en fortsättning, men när jag hade kommit en bit på väg kände jag att jag inte bara kunde lämna mina huvudpersoner efter en bok. 

Så okej då. Två böcker skulle det få bli.

– Och efter ett tag kände jag ”äh, vad fan, vi kör tre” säger Emma Hamberg. 

Helgerna är högtidsstunder för Hambergskan, då plöjer hon dödsannonser i tidningar – och en lördag för ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att googla alla som gift sig.

– Jag gjorde en hel skiss på hur de träffades och vad de jobbade med och började tänka ”vad kan jag göra av alla de här bröllopsparen?” Då började idén om en pojke som vill sticka hem-
ifrån, och letar bland bröllopsannonserna efter de perfekta föräldrarna, ta form.

Bok nummer två är redan på gång i huvudet och nummer tre ligger i tankefåran och vill framåt.

– Jag får alltid nya idéer till nästa bok när jag är mitt inne i skrivprocessen. Kanske är det samma sak som med barn – man känner att bebisarna håller på att växa ifrån en – och då gör man en ny bebis.

En bok om att våga välja sitt liv

Emma Hamberg, ”Rosengädda, nästa!” (Piratförlaget)

Tonårige Bror drömmer om ett liv där föräldrarna inte bråkar och rymmer hemifrån. Samtidigt sitter 30-nåntingiga Stockholmsrivjärnet Tessan i sin förortslägenhet och försöker röka bort sin ångest. Ödet för Tessan och Bror till originalet Jane. En historia om vänskap över åldersgränser, att våga välja sitt liv och se sina drömmar i vit-ögat.

Anna Arutunyan, ”Tsar Putin”
(Ordfront)

Att våga granska den ryska makten är att sätta sitt eget liv på spel. Den rysk-amerikanska författaren Anna Arutunyan har i flera år rest runt i landet för att få svar på varför Ryssland ständigt leds av en enda stark man.

Carl Hall,  ”Miljö-
kapitalisterna” (Liber)

Många drömmer om att bli rika – och kan man rädda vårt jordklot på köpet blir det full statuspott. Miljökapitalisterna är en handbok
i hur man gör, blandat med
förebilder i entreprenörer 

som redan lyckats. Inspirerande!

Golnaz Hashemzadeh, ”Hon är
inte jag” (Wahlström
& Widstrand)

För den som alltid vill vara bäst finns inget andrum. På 80-talet flydde Golnaz med sin familj från Iran till Sverige och klättrade snabbt på sin egen drömstege karriärmässigt. En gripande historia om att slitas mellan två världar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset